Äldre och läkemedel

Jag skrev för någon dag sedan om att vi behandlade ett antal intressanta ärenden vid sammanträdet med hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSU) i onsdags. Dels beslutade vi att avsätta 76 miljoner kronor för att en gång för alla (?) se till att det stora antalet väntande till planerad ortopedi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska få tillgång till vård och att köproblemet ska bort. Det krävs ca 3 500 extra insatser, varav 2 000 besök och 1 500 behandlingar.

Vi fick också en intressant information om nyckeltal och produktivitet i regionens psykiatri. Intressanta siffror som visar flera stora skillnader som det finns all anledning att försjupa sig i för hälso- och sjukvårdsnämnder och sjukhusstyrelser.

Rubriken indikerar dock att jag tyckte att ett av de viktigaste ärendena var en strategi för läkemedel och äldre. Strategin är kort (2 sidor) och kärnfull och syftar till en mer ändamålsenlig läkemedelsförskrivning till äldre, och framför allt till de multisjuka äldre. Utifrån strategin kommer det nu att tas fram handlingsplaner kring de olika målområdena för att med hjälp av framgångsfaktorer skapa en mer ändamålsenlig läkemedelsförskrivning.

Läkemedel står för drygt en tiondel av vårdens kostnader och det finns all anledning till hushållning. Läkemedel riskerar dock att för ofta bara ses som en kostnad och ett problem, och att vi politiskt ansvariga bara fokuserar på det istället på all nytta som läkemedel också bidrar till. Problemet i Västra Götalandsregionen är att vår region noterade sig bland de sämre landstingen både vad gäller förskrivning av många läkemedel och många psykofarmaka till äldre personer i vår regionen och vad gäller förskrivning av "goda" läkemedel för behandling vid exvempelvis diabets och hjärtsjukdom. Vi hamnar också dåligt i jämförelsen vad gäller antalet individer som riskerar att få läkemedel som interagerar på ett negativt sett.

Det finns således all anledning att rikta fokus mot detta område, och onsdagens strategi är ett viktigt steg på den vägen. Den som väntar på handlingsplaner utifrån strategin ska enligt planen inte behöva vänta längre än till i september och jag hoppas att vi redan under 2009 kommer att kunna erbjuda en betydligt bättre och mer ändamålsenlig hantering av läkemedel för äldre (och även andra grupper) i regionen.

Det kommer att vara en vinst både för den enskilde och för hela sjukvårdsorganisationen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0