Konfliktens andra vecka

Konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting (SKL) gick vid lunchtid in på sin andra vecka. Sent på söndagen nåddes jag av information om att medlarna på nytt ska träffa parterna på tisdagen. Ingen verkar ha för högt ställda förväntningar på en sådan träff, men vi som på olika sätt berörs av konflikten noterar att samtal brukar vara en bättre metod än tystnad om man vill försöka hitta en lösning.

Personligen tror jag att en lösning på den rätt så svårt uppknutna situationen ligger i att lägga undan alla de tidigare buden och försöka tänka nytt. Ur SKL:s perspektiv är det svårt att finna motiv för varför sjuksköterskorna ska få så mycket mer än andra förbund som de har slutit avtal med. Vårdförbundet å sin sida har verbalt tryckt på att utbildning måste löna sig (men delvis agerat annorlunda kring krav på ingångslöner).

Sätt er vid förhandlingsbordet igen. Konstatera att Vårdförbundets medlemmar rimligen måste få ett avtal i nivå med övriga grupper. Kom därefter fram till att vidareutbildade sjuksköterskor ska premieras, men att det måste få ta några år att komma tillrätta med dagens skevheter. Om det krävs så kan det i avtal läggas in lägstanivåer för olika grupper av vidareutbildade sköterskor.

Med detta upplägg så tror jag att båda parter kan komma ur konflikten med räddat ansikte, så att alla återigen kan ägna alla kraft och fokus på dem som vården är till för - patienterna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0