Primärvårdsutveckling

I dag har vi vid sammnaträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) fattat beslut om att gå vidare med det som vi benämner VG Primärvård. VG Primärvård är Västra Götalandsregionens utvecklingsarbete för primärvården och vår variant av det som kallas Vårdval Halland, Vårdval Stockholm, Vårdval Västmanland, Vårdval Skåne etc. Vi har valt att kalla det för VG Primärvård. VG som i Västra Götaland, men också VG som i Väl Godkänd.

Vid dagens möte fanns en idéskiss till VG Primärvård och vi beslutade att skicka förslaget på remiss i organisationen och till samarbetspartners som pensionärsorganisationer, brukarorganisationer och kommunalförbund. Vi beslutade också att tillsätta ett antal arbetsgrupper som ska arbeta med att analysera och genomföra fördjupade utredningar utifrån idéskissen. Vår ambition är att kunna fatta beslut om VG Primärvård i fullmäktige under hösten för att sedan kunna genomföra förändringar från 1 april 2009.

Vad är då VG Primärvård? Bäst bild får du om du tar del av idéskissen (länk ovan) eller kortvariant i form av det positionspapper som sju av de åtta partierna i Västra Götalandsregionen har ställt sig bakom. Att vi har ett brett politiskt stöd för föreslagen inriktning har varit ett viktigt mål för mig som ordförande i HSU så det känns extra trevligt. Även vänsterpartiet gillar många delar i förslaget men kan tyvärr inte ställa upp på helheten och det har jag respekt för.

I VG Primärvård vill vi bygga vidare på det som är bra redan idag i regionens primärvård och försöka utveckla de delar där vi är mindre bra. Vi vill öka medborgarnas förtroende för primärvården och öka de anställdas stolthet och arbetsglädje över att jobba i primärvården. Även VG Primärvård bygger på en vårdvalsmodell där patienten får en starkare ställning genom att ta sin "primärvårdspeng" till den vårdcentral hon vill tillhöra.

Vi har kunnat hämta inspiration från Halland, Stockholm och även från Skånes förberedelsearbete. Vi har velat utveckla vår egen modell, utifrån våra förutsättningar, och samtidigt kunnat se vad som varit framgågnsfaktorer och mindre lyckade effekter vid införandet i andra landsting/regioner.

Jag har flera gånger fått frågan om VG Primärvård är som Halland eller Stockholm. Ja, det liknar mer Hallands-modellen med skillnaden att vi menar att det är viktigt att i ersättningen ha med faktorer som kompenserar för skillnader i vårdtyngd, socioekonomi och geografi. Vi har heller inga fria nyttigheter som t ex läkemedel är i Halland. Vi håller dessutom på att pröva tanken om att avskaffa patientavgiften när patienten söker den vårdcentral som hon tillhör och har valt att lista sig vid. Vi gör också en stark betoning av det skall vara en kvalitetsdriven utveckling av primärvården. Kvalitet och resultat kommer att vara viktigare än antalet besök och "pinnar". Långsiktighet är viktigare än kortsiktiga åtgärder.

Om ett år har vi förhoppningsvis VG Primärvård i full gång, men det återstår ett stort jobb tills dess. Lyckas vi med vad vi idag har föresatt oss så kommer det att påtagligt förbättra den samlade hälso- och sjukvården i regionen.

Jag hoppas att vi ska komma att få problem när vi blir tvungna att döpa om projektet till MVG Primärvård.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0