Sårbar sjukvård

Om det inte är varsel om konfliktåtgärder som hotar att inskränka verksamheten i hälso- och sjukvården så är det magsjukan. De senaste dagarna har såväl Uddevalla sjukhus som Sahlgrenska Universitetssjukhuset allvarligt drabbats av en magsjukeepidemi, rapporterar Göteborgs-Posten.

Våra sjukhus löper av naturliga skäl extra stor risk att drabbas av smittsamma utbrott då det är själva "affärsidén" med sjukhus att folk med sjukdomar ska söka sig just dit för att få hjälp. Sjukvården är en sårbar verksamhet och egentligen är det kanske märkligt att det inte inträffar oftare att verksamheten drabbas och måste begränsas eller ställas in till följd av smittsamma epidemier.

I Västra Götalandsregionen gör vi för närvarande stora investeringar i nya och ombygda sjukhuslokaler för att bland annat anpassa sjukhusens infrastruktur till de moderna förutsättningarna som finns för att bedriva sjukvård för bättre flöden och logistik. Frågan är om vi tillräckligt väl också har planerat för de moderna hoten mot hälso- och sjukvården som olika slag av epidemier? Är våra sjukhus byggda för att snabbt kunna isolera delar av sjukhuset när det bryter ut en kraftig smitta i en del av huset? Här tror jag att det kan finnas anledning att fundera mer.

För att minimera riskerna är frågan vårdhygien central. Jag deltog under gårdagen på en välbesökt konferens om hur vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens ska och kan begränsas. Vi kommer aldrig att fullt ut kunna stoppa epidemiliknande utbrott bara med hjälp av en bättre följsamhet till basala vårdhygieniska rutiner, men de är oerhört viktiga för att minimera riskerna för att drabbas.

Engagemanget för att förbättra vårdhygien bland gårdagens 220 deltagare gick inte att ta miste på och inte heller hur enkelt det egentligen är att se till att följa basala hygienrutiner i sjukvården, i äldreomsorgern och i hemtjänsten. Låt oss gemensamt ta krafttag kring detta, för det kommer att göra sjukvården mindre sårbar i framtiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0