Statistik från LFN

Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) har idag publicerat statistik över regioner och landstings kostnader för läkemedelssubventionen på receptläkemedel under det första kvartalet. Notan slutat på drygt 5 miljarder kronor, vilket är en ökning med 4% jämfört med förra året.

Sannolikt är ökningen större än så, eftersom LFN endast publicerar kostnaderna för receptläkemedel, och inte för så kallade rekvisitionsläkemedel, ibland också kallat sjukhusläkemedel och som ges av vårdgivaren direkt. Kostnadsutvecklingen för dessa läkemedel har varit betydligt större de senaste åren vilket dels beror på att antalet läkemedel som förskrivs på detta sätt har ökat och dels beror det på att det är där de nya och dyrare läkemedlen finns och förskrivs.

Det blir också svårt att jämföra kostnadsutvecklingen i de olika landstingen och regionerna då olika huvudmän har olika stor andel rekvisitionsläkemedel, och den andelen varierar över tid. Men det är väl som det gamla talesättet om att det finns lögner, förbannade lögner och statistik.

Hur som helst passar jag på att glädja mig åt att kostnadsutvecklingen i Västra Götalandsregionen fortsatt tycks ligga klart under utvecklingen i riket i stort. Vår ökningstakt ligger på drygt 2% jämfört med rikets 4%.

Det mest alarmerande är dock, som jag skrivit om tidigare, att statens uppräkning av statsbidraget uppgår till 0,5%, samtidigt som kostnaderna för alla läkemedel snarare kommer att uppgå till 6%. Vi har ett ansvar som regioner och landsting att åstadkomma en effektiv läkemedelsanvändning, men även staten har ett ansvar sedan de överlämnade kostnadsansvaret till regional nivå att bidra till finansieringen. Vi riskerar annars att hamna i ett ännu svårare prioriteringsarbete i svensk hälso- och sjukvård när vi både ska inrymma krav på nya och framgångsrika metoder (som läkemedel) och samtidigt ha en kontroll över den ekonomiska utvecklingen i våra landsting och regioner.

Jag sänder återigen en apell till regeringen om att ta sitt ansvar för finansiering av läkemdelskostnaderna i svensk hälso- och sjukvård!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0