81 remissvar

Höstens första sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) är avklarat. Dagens tyngsta ärende var en rapport av de 81 remissvar som inkommit med anledning av idéskissen till VG Primärvård - Medborgarnas primärvård.

Cirka 300 sidor remissvar tar ett tag att läsa genom om man ska ha fokus i läsandet och inte känna att det är samma sak som upprepas för 34:e gången. Jag har bestämt mig för att läsa dem i lite omgångar för att kunna in vad som sägs på och eventuellt mellan raderna i svaren.

Helhetsintrycket från remissvaren är dock väldigt positivt inför det utvecklingsarbete av primärvården i Västra Götalandsregionen som vi har inlett och det är väldigt glädjande. Det visar på att det finns stora önskemål och stort hopp om att kunna få en primärvård som klarar av att hantera allt det som vi vill, önskar och hoppas att de ska klara av. I det sjukhusorienterade Sverige har primärvården aldrig riktigt fått chansen att bevisa sin fulla potential.

Jag tror att VG Primärvård har alla förutsättningar att ge den skjuts som primärvården behöver för att lättare kunna rekrytera nödvändig personal och kompetens för att klara sitt uppdrag, men det är viktigt att också ha med sig att vi inte kan lösa alla utmaningar över en natt. Det jag är allra mest orolig för inför det fortsatta arbetet med VG Primärvård är att förhoppningarna bland politiker, profession och medborgare skruvas upp till en nivå som vi inte riktigt kan motsvara från dag ett vid en utveckling av den nuvarande organisationen.

Den stora mängden remissvar visar också på det intresse som finns för att ge primärvården de rätta förutsättningarna för att kunna ta det ansvar som primärvården har i många andra länder som den självklara första kontakten vid ohälsa, och där det finns en kontinuitet mellan patient och läkare eller sköterska som skapar trygghet, tillgänglighet och kvalitet i vården.

Just kvalitetsfrågan har vi i tydligt fokus när vi vill utveckla primärvården i regionen. Att skapa en kvalitetsdriven utveckling av verksamheten känns oerhört spännande och intressant och kan komma att tjäna som förebild för annan vårdutveckling framöver. Primärvården skall i framtiden i högre utsträckning bedömas för vad de åstadkommer för resultat snarare än för vad de gör för åtgärder. Egentligen är det självklart men allt för länge har den ekonomiska styrningen av sjukvården tagit sikte på prestationer istället för resultat. Kan vi ändra på det synsättet med hjälp av VG Primärvård så har vi kommit långt - riktigt långt - i utvecklingen mot framtidens hälso- och sjukvård.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0