Regionfrågan allt hetare

Idag meddelade de tre landstingsledningarna i Gävleborg, Dalarna och Uppsala att de lämnar in en ansökan till regeringen om att bilda Region Svealand. Det kommer sannolikt att ytterligare sätta fart på debatten i Västmanland, Örebro och Värmland som tidigare deltagit i diskussioner med de tre initiativtaga. Om Örebro får chansen att få ett Universitetssjukhus på riktigt - och inte bara till namnet - är det kanske den bästa lösningen att Svealand blir två regioner istället för en enda. De riskerar visserligen att bli väl små med ca 800 000 invånare, men den ökade närheten kanske väger upp.

Problemet som kvarstår är hur regeringen kommer att hantera de ansökningar som nu kommer in från Svealand, Halland och Norrland. Kommunminister Mats Odell uttryckte vid Kommekmässan i Malmö för någon dag sedan att han hoppades att regeringen i höst skulle ge klartecken till nya regionbildningar. Moderaterna kommer att streta emot beslut om nya regioner men har uttryckt vilja att permanenta de "regionförsök" som pågått i Skåne och Västra Götaland i tio år. Logiken är svår att förstå. Erfarenheterna från Skåne och  Västra Götaland är tydligen tillräckligt bra för att de ska få fortsätta och utvecklas, men ingen annan ska få chansen att utvecklas på samma sätt.

Möjligen kanske moderaterna blev mer positivt inställda igår när förre statsministern Göran Persson tog till orda på samma Kommekmässa och klev ur garderoben som regionmotståndare. Med Persson som motståndare kanske viljan till förändring ökar hos vissa moderater. När gjorde Persson senast en korrekt analys?

Göran Persson går till och med så långt att han vill skrota landstingen över huvud taget, och förordar istället en större kommunsammanslagning och en uppdelning av sjukvårdsansvaret mellan staten och kommunerna. Inställningen är föga förvånande från ett före detta kommunråd som sedan blev minister och statsminister och som i den rollen värnat nationalstaten mer än de flesta av sina företrädare. Inte minst har det märkts i Perssons mycket tveksamma hållning till den Europeiska Unionen.

Jag menar att Persson gör en rejäl felbedömning av hur sjukvården kan styras. Även efter en större kommunsammanslagningsreform (är det ett ord?) är de flesta kommuner för små för att hantera sjukvårdsfrågorna och statens "track-record" av styrning av statlig verksamhet borde onekligen vara avskräckande för alla som önskar en bättre styrning av hälso- och sjukvården i vård land.

Kan vi hoppas på att Göran Perssons uttalande i regionfrågan gett frågan en skjuts framåt. Det vore önskvärt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0