Diplom och tårta

Att vara sjukvårdspolitiker är inte alltid så tacksamt. Även om det är ett fantastiskt intressant och spännande uppdrag så är det vanligare med skäll än beröm. Det är mer vanligt att de som inte får den hjälp de anser sig behöva hör av sig än att man får uppskattande ord för de beslut man fattar för att försöka utveckla och förbättra sjukvården.

Jag gissar att min vardag i många stycken liknar många anställdas i hälso- och sjukvården även om jag tror att de, med rätta, oftare får uppskattning från patienter och anhöriga som de möter i vården. Många av de anställda möts dock ofta av samma frågor som jag själv om fel och brister i sjukvården från allmänheten.

Idag har jag fått chansen att få vara med om något riktigt roligt dock, och samtidigt fått chansen att berömma några av alla de duktiga medarbetare vi har i regionens hälso- och sjukvård.

Jag har till och med träffat all personal (ca 200) vid Frölunda Specialistsjukhus som samlats till en 2-dagarskonferens. Jag gjorde ett besök för att dela ut ett diplom till sjukhusets chef Thomas Wallén då Frölunda Specialistsjukhus för uppnådd vårdgaranti för både besök och behandling för sina patienter. Diplomet innehåll följande motivering:

"Som första sjukhus i Västra Götalandsregionen har sjukhuset på ett aktivt och medvetet sätt ökat tillgängligheten till vården. Genom ett målmedvetet och fokuserat förhållningssätt säkerställs en god tillgänglighet."

Frölunda specialistsjukhus har kanske regionens "lättaste" uppgift med att uppfylla vårdgarantin med tanke på det uppdrag de har, men det låter sig inte göras utan ett målmedvetet arbete. Ledning och personal vid Frölunda har haft det fokus som krävs och lyckats. De har under resans väg också hjälpt andra vårdgivare med att beta av sina köer.

Diplomet och tårta som HSU bjöd på till eftermiddagskaffet är en viktig signal om att det skall löna sig att ha en god tillgänglighet och inte premieras att kunna vissa upp en lång och besvärande vårdkö.

Jag hoppas också snart kunna premiera personalen på Frölunda Specialistsjukhus, och andra enheter i regionen som uppnår fullständig följsamhet till vårdgarantin, med någon form av medel för personalbefrämjande åtgärder som en form av belöning. HSU gav i förra veckan hälso- och sjukvårdsdirektören ett uppdrag att ta fram riktlinjer för hur vi kan och ska belöna de sjukhus eller enheter inom de större sjukhusen som till 100% uppfyller vårdgarantin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0