Vårdgarantins effekter

I dag har Socialstyrelsen skickat ut ett pressmeddelande med rubriken "Vårdgarantins effekt på väntetider begränsad". Pressmeddelandet kommer sig av en uppföljnings- och utvärderingsrapport på nästan 100 sidor med titeln "Uppföljning av den nationella vårdgarantin".

Medan jag har suttit i uppföljningsmöten med primärvårdsstyrelser och sjukhusstyrelser under dagen har min telefon ringt och det var ett flertal meddelanden från journalister med anledning av rapporten. Jag har först nu sent på eftermiddagen hunnit ta del av rapporten som hastigast.

Flera av frågorna från journalisterna har har handlat om ifall vårdgarantin har varit ett misslyckande eller inte. Frågeställningen är ju inte så märklig mot bakgrund av Socialstyrelsens braskande pressmeddelanderubrik.

Jag måste dock säga att jag är stolt över vad vi har lyckats utföra i Västra Götalandsregionen under de drygt två år som gått sedan ni införde den nationella vårdgarantin, men också frustrerad över att det har tagit längre tid än förväntat att nå hela vägen fram.

I Västra Götalandsregionen har antalet personer som väntat längre än vårdgarantitiderna till ett besök hos en specialist mer än halverats under perioden oktober 2005 - december 2007. Från ca 22 500 till drygt 11 000 personer.

Antalet personer som väntat för länge på en operation eller behandling har under samma period minskat med 2/3. Från knappt 12 000 personer till knappt 4 000 personer.

Det är således fortfarande ca 15 000 personer som fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar till besök hos annan specialist än allmänläkare eller på en efterföljande operation eller behandling. Det är 15 000 för många och vi har fullt fokus i regionen på att också åtgärda dessa brister. Jag vågar inte längre uttala mig om en tidsgräns för när vi fullt ut ska klara av att leva upp till vårdgarantin, men jag är övertygad om att situationen kommer att förbättras avsevärd under våren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0