Barn- och ungdomscentrum i Mariestad

Jag har i dag haft förmånen att vara i Mariestad på förmiddagen och medverka vid invigningen av barn- och ungdomscentrum (BUC) i Mariestad. BUC är en idé som formulerades ordentligt i samband med att det var stor turbulens vid Sjukhuset i Mariestad i början av regionbildningen 1999. Under någon månad fanns det till och med en grupp invånare som ockuperade en operationssal vid sjukhuset när Skaraborgs sjukhus flyttade större operationer från Mariestad till andra enheter i Skövde, Lidköping och Falköping.

Frågan som uppstod var vilken verksamhet som egentligen borde finnas i den byggnad som var Sjukhuset i Mariestad och vad deras roll skulle vara i det samlade länssjukvårdsutbudet i Skaraborg. Det diskuteras att tre olika centrumbildningar skulle skapas vid Sjukhuset i Mariestad - ett diagnostiskt centrum, ett geriatriskt centrum och ett barn och ungdomscentrum.

Barn- och ungdomscentrum handlar om att i praktiken genomföra det som vi ofta säger i våra högtidstal - att sätta barnen i centrum. Vid barn- och ungdomscentrum samlas all kompetens för barn- och ungdomsmedicin, barn- och ungdomspsykiatrin och barn- och ungdomshabiliteringen till en enhet så att det blir möjligt att se till helheten hos patienten.

Det är en spännande och ny organisation som är den logiska. Organisationen organiseras utifrån barnen istället för att barnen skall behöva söka sig runt i vår ibland knepiga organisation där man lätt kan bollas runt och där ingen tar ett riktigt ansvar. Det skall bli mycket spännande att följa den fortsatta utvecklingen och jag är övertygad om att barn- och ungdomscentrum kommer att stå som en framtida modell för organisationen kring barnsjukvården i både regionen och i hela landet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0