Oro för upphandling

Har idag träffat två verksamhetschefer på en av regionens vårdcentraler. Det är en vårdcentral som har funnits i privata regi i snart 35 år. För närvarande befinner de sig på det sista av de två optionsåren i det nuvarande avtalet. Fr o m nästa årsskifte skall verksamheten handlas upp på nytt. Det fanns naturligtvis en oro hos verksamhetscheferna om de som enskilda entreprenörer skulle få en möjlighet att fortsätta driva en omtyckt och välfungerande vårdcentral om de stora drakarna ger sig in i kampen och lägger lägre anbud.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) har i grunden en bra lag som syftar till en effektiv resursanvändning i det offentliga systemet och att det inte skall föreligga någon risk för godtycke. LOU passar dock osedvanligt dåligt i primärvården där en av huvudpoängerna är att kontinuiteten mellan vårdgivare och patient för ökad kunskap och trygghet i sjukvården.

Det pågår nu en utveckling och översyn, både lagmässigt och hanteringsmässigt, i regeringskansliet och i landstings- och regionkanslier hur man kan lösa problemet med LOU i primärvården - så också i Västra Götalandsregionen.

Det är viktigt att regeringen gör vad den kan för att undanröja hinder för att kunna skapa förutsättningar för en bättre kontinuitet i primärvården, för då kan vi använda våra organisatoriska instrument i regionen till att skapa förutsättningar för en väl godkänd primärvård i Västra Götaland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0