Orustfjord cyklar vidare

För några dagar sedan bloggade jag om den minskande ohälsan och kritiserade Försäkringskassans försäkringsdirekör Stig Orustfjord för att han, i en artikel i GP, varken hade koll på sin egen statistik eller på hur läget kring måluppfyllelsen för vårdgarantin ser ut i landet där han felaktigt pekat ut Västra Götalandsregionen som ett dåligt exempel när vi istället framhålls som ett gott exempel i landet på hur vi jobbar mot måluppfyllelse av vårdgarantin.

I dagens utgåva av Göteborgs-Posten är Orustfjord återigen ute och cyklar med svepande och osakliga uttalanden om utvecklingen för psykiatrin, i en artikel om de nya sjukreglerna.

Låt mig först, innan jag går till angrepp på Orustfjord, tala om att jag är helt enig med honom om att det är viktigt att dagens passiva sjukskrivningsåtgärder i högre grad ersätts med aktiva behandlingsinsatser och det är ju det som de nya sjukskrivningsreglerna från regeringen syftar till.

Idag gör försäkringsdirektör Orustfjord nya felaktiga uttalanden om utvecklingen i psykiatrin;

Stig Orustfjord är mycket kritisk till de nedskärningar som gjorts inom den psykiatriska vården:
- När det gäller psykiatrin vågar jag påstå att vården skurit ned på de psykiatriska insatserna, samtidigt som de psykiska diagnoserna ökade väldigt kraftigt. Det där gapet blev nästan 50 procent - om diagnoserna ökade med 20-25 procent skar man nästan lika mycket i behandlingsresurserna.

Det är möjligt att Stig Orustfjord denna gång uttalar sig generellt om tillståndet i psykiatrin i landet, men det är i så fall en bild som stämmer väldigt dåligt med utvecklingen i Västra Götalandsregionen, och jag har svårt att tro att vår utveckling så dramatiskt skulle skilja sig från övriga regioner och landsting att vi har lika stora satsningar som andra har neddragningar.

Orustfjord hävdar att det skulle varit nedskärningar i psykiatrin på mellan 20-25 procent.
Lite siffor om utvecklingen av psykiatrin i Västra Götalandsregionen mellan 2003-2007 visar dock följande;

Antal vårdtillfällen, vuxenpsykiatrin   +13,1%
Antal vårdtillfällen, barn- och ungdomspsykiatrin    +32,5%

Antal läkarbesök, vuxenpsykiatrin    +12,7%
Antal övriga besök, vuxenpsykiatrin     +42,6%
Antal besök, vuxenpyskiatrin    +34,2%

Antal läkarbesök, BUP    +20,9%
Antal övriga besök, BUP     +6,4%
Antal besök, BUP    +8,7%

De ekonomiska resurser som riktats mot psykatrin (såväl vuxenpsykiatrin som BUP) har från 2005 till 2008 ökat med 17,4%, vilket motsvarar en ökning med 5-6% per år. Tyvärr har vi inte jämförbara siffror för en längre period.

Till detta kommer de stora satsningar som Västra Götalandsregionen gjort med att förstärka den psykosociala kompetensen i primärvården i form av psykologer, psykoterapeuter, psykiatrisjuksköterkor, kuratorer, socionomer med flera yrkesgrupper. I denna utveckling har Västra Götalandsregionen varit ledande och det har varit ett framgångsrikt arbete där vi från majoritetspartierna krävt att varje vårdcentral ska ha tillgång till psykosocial kompetens.

Även detta speglas, tacksamt nog, i en sidoartikel i dagens utgåva av Göteborgs-Posten.

Visst har även vi behov av att förbättra och utveckla den psykiatriska vården i Västra Götalandsregionen och arbetet mot den psykiska ohälsan. Ett våra största hinder i det arbetet är att finna den personal med rätt kompetens som vill jobba i psykiatrin. Det rekryteringsarbetet underlättas inte av att Stig Orustfjord och andra ständigt sprider en allt för negativ bild över tillståndet i psykiatrin. Vem söker sig till en verksamhet som ständigt (och felaktigt) omtalas i negativa ordalag?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0