3 607 kronor för läkemedel

Socialstyrelsen presenterade i dag en tjock bibba på 173 sidor med läkemedelsstatistik för 2007 och kunde där konstatera att varje svensk i genomsnitt tar läkemedel till en kostnad av 3 607 kronor per person.

Av statistiken kan vi också utläsa att kostnaderna för läkemedel under 2007 ökade med nästan 2 miljarder kronor jämfört med 2006 till 32,8 miljarder kronor, en ökning på nästan 7%, och där landstingen endast fick en kompensation i form av ökade statsbidrag med cirka hälften. För 2008 är ökningen av statsbidraget endast 0,5 procent, vilket jag skrev om i januari.

Landsting och regioner har en tuff tid framför sig vad gäller att balansera kostnaderna för läkemedel.

Det finns också stora regionala skillnader i kostnaderna för läkemedel, som i detta fall innefattar såväl receptläkemedel, rekvisitionsläkemedel som kostanderna för receptfria läkemedel. Västra Götalänningarna konsumerade läkemedel för 3 482 kronor per person vilket placerar oss på ett mittplats bland de 21 landstingen och regionerna. Lägst kostnad per person har Jämtland med 3 201 kronor, och högst är kostnaden i Västerbotten med 3 897 kronor per person. Skillnaden mellan grannlandstingen är nästan 700 kronor vilket borde leda till en del frågor bland politiker, tjänstemän och professionella.

Jag är dock övertygad om att det finns stora möjligheter i form av en effektivare läkemedelshantering. Det finns tecken på att vi förskriver för mycket läkemedel och att folk blir sjuka av att äta läkemedel som interagerar på ett negativt sätt. Det finns alltså möjligheter att spara både pengar och hälsa på att skriva ut färre läkemedel än idag.
Å andra sidan finns det också en underförskrivning av "goda" läkemedel där sjukvårdens ekonomi skulle drabbas av högre läkemedelskostnader om de förskrevs i rätt omfattning, men samtidigt ge hälsa för den enskilde och spara pengar på mindre behov av annan sjukvård.

Rätt hantering av läkemedel är både ur en hälsoaspekt som ur en ekonomisk aspekt en stor utmaning. Det arbete kring läkemedel som vi nu bedriver i regionen har goda förutsättningar att leda till en mer ändamålsenlig användning och hantering av läkemedlen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0