Förlossningsvården

Jag har ägnat i princip hela dagen till ett seminarium som Sahlgrenska Universitetssjukhuset arrangerade med rubriken "Framtidens förlossnings- och nyföddhetsvård". Seminariet var en del i ett projekt med samma namn som beräknas avge en slutrapport i slutet av mars månad.

Vi var ett 70-tal politiker, professionella och patientföreträdare som fick lyssna till en rad duktiga och intressanta föreläsare kring forskning, medicinsk utveckling, fakta och patientönskemål inom området.

Projektet syftar till att kunna möta framtidens behov och krav med kompetens, organisation och struktur för förlossnings- och nyföddhetsvården. Bakgrunden till projektet är det faktum att födelsetalen  har kontinuerligt har ökat det senaste decenniet och beräknas öka även framgent i Göteborgsområdet. Det har säkert också spelat in att det har funnits problem med bemanningen, inte minst sommarmånaderna, på SU de senaste åren och att verksamheten vid SU/Mölndal tidvis har varit sårbar i brist på kompetens, i jourorganisationen och med utrustning för att ta sig an de svåraste komplikationerna, trots att de båda enheterna inom SU tillhör de fem största i landet.

Det är ett angeläget projekt att se över organiseringen av förlossnings- och nyföddhetsvården i Göteborg. Det finns förhoppningar om snabba lösningar och jag tror att det kan finnas några sådana inom ramen för projektet, men allra viktigast är att skapa långsiktigt stabila villkor för utvecklingen.

Under de tio minuter då jag själv fick chansen att reflektera över regionpolitikerns syn på denna vård så tog chansen att (som alltid numera) lyfta fram kvalitetsfrågorna, vikten av en kunskapsbaserad, säker och effektiv vård med ett patientfokus. Jag tror också det är viktigt att vi kan utveckla ersättningssystemen för förlossningsvården så att de mer med automatik följer den trendmässiga utvecklingen i antal förlossningar.

Jag tror att det blev en viktig dag för förlossningsvården och ett viktigt avstamp för framtiden. Det gick inte att ta miste på att det finns ett mycket stort engagemang från verksamheterna att utveckla och ytterligare förbättra en i många stycken redan god vård.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0