Kraftig ökning av klamydia

Under några år har vi i Västra Götalandsregionen haft ett prioriterat mål i budgeten för verksamheten om att minska förekomsten av sexuellt överförbara infektioner. Den vanligaste sexuellt överförbara infektionen är klamydia och i går kom 2007 års statistik om antalet klamydiafall i Sverige under förra året.

Resultatet var nedslående. I riket som helhet ökade antalet konstaterat klamydiasmittade med 45% till 47 101 fall. Noteras ska att delar av ökningen beror på att gamla testmetoder inte upptäckt den genetiskt förändrade formen av klamydia som uppträtt. Trots att vi kommit i fatt med testmetoderna så finns det en fortsatt faktisk ökning över tiden.

En lättillgänglig rapport och statisk om klamydiautvecklingen finns på smittskyddsinstitutets hemsida. I den kan jag trots allt med viss glädje konstatera att såväl utvecklingen av klamydia som förekomsten är relativt lägre i Västra Götalandsregionen än i de flesta andra landsting och regioner. 3 landsting har en lägre förekomst av klamydia än Västra Götalandsregionen, men även vi fick en ökning med drygt  20% från 5 312 fall 2006 till 6531 fall förra året.

Jämfört med riket så låg Västra Götalandsregionen på rikssnittet under början av 2000-talet till att de senaste året ha en lägre ökningstakt än landet som helhet. Det kan ju i sig vara glädjande, men faktum kvarstår att det 2008 är dubbelt så många som drabbas av klamydiainfektion som 2000 i regionen.

Är vår lägre ökningstakt de senaste åren ett utslag av vårt prioriterade mål? Ja, det skulle man ju kunna hoppas på det, men jag tror inte man ska dra allt för stora växlar på att det övergripande politiskt prioriterade målet. Det skulle däremot vara intressant att få en analys av varför regionen skiljer sig åt från riket de senaste åren så kraftigt.

I vilket fall som helst måste informaitonen om att över 6 000 personer i regionen drabbas av klamydiainfektion leda till att vi åter tar smarta och bra initiativ till att bromsa utvecklingen. Ett sådant initiativ de senaste åren är att folkhälsokommittén tillsammans med hälso- och sjukvårdsutskottet gjort det möjligt att testa sig för klamydia via internet på sidan www.klamydia.se

Tillsammans med Västerbotten och Sörmland erbjuds invånarna i regionen att via nätet och hemskickade test få ett test utfört utan att behöva söka sjukvården. Det har inte minst ökat antalet pojkar som testar sig för klamydia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0