Miljö och läkemedel

Jag hörde på radion i morse om effekterna av vissa bottenfärger på båtar som innehållit tenn och hur det har påverkat livet i havet. Det är väl inte på något sätt en nyhet att ekosystemet rubbas av miljöpåverkan i form av gifter, kemikalier och andra främmande preparat.

Som sjukvårdshuvudmän är vi storkonsumenter när det gäller hantering av miljöpåverkande material av olika slag. Vi är också stora energianvändare där inte minst våra högteknologiska sjukhus med allt mer av sofistikerad energislukande apparatur kompletterar det tidigare utbudet.

Vi är inte minst förskrivare av läkemedel vars restprodukter i stor omfattning hamnar i våra vattendrag. Det har funnits enstaka rapporter tidigare kring miljö och läkemedelshantering som visat på betydande risker och effekter.

 I Västra Götalandsregionen pågår just nu en större studie och kartläggning av spridningen av läkemedelsrester i miljön. Utifrån en förstudie så mäts förekomsten av ett antal utvalda preparat vid tre av regionens reningsverk. Dess förekomst före och efter reningsprocessen.

Resultatet av kartläggningen kommer att presenteras till hälso- och sjukvårdsutskottet senare i höst tillsammans med en handlingsplan för implementering och uppföljning för hur vi kan agera för att minska miljöpåverkan från läkemedel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0