Budget 2009

Jag har alldeles nyss deltagit i majoritetens presentation av vårt budgetförslag för Västra Götalandsregionen 2009.


Det var en rätt så välbesökt presskonferens som tog dryga timmen med presentation och frågor från journalister och sedvanliga enskilda intervjuer efteråt. Här får också ni en kort resumé av en omfattande budgethandling.


"En region öppen mot omvärlden" är titeln på budgeten, och budgeten präglas av den osäkerhet som finns i främst den ekonomiska utvecklingen. Vad kommer att hända med tillväxten och skatteunderlaget? Det är det som påverkar våra förutsättningar att finansiera verksamheten. Vad kommer att hända med kostnadsutvecklingen? Vi har de senaste åren sett en ökad kostnadsutveckling och frågan är om den utvecklingen fortsätter och i vilken takt. I det fallet spelar lönekostnadsutvecklingen en stor roll, och vi har ju som bekant ännu inte avtal med alla grupper på arbetsmarknaden.


Innehållsligt innebär budgeten en kraftig förstärkning av kollektivtrafiken. Hälso- och sjukvården får denna gång en mindre del av de ökade resurserna. Inriktningen liknar i stora stycken den som är känd från tidigare år. Det handlar om vårdgarantin, primärvården och psykiatrin. Det handlar också om att finna former för att finansiera nya åtaganden inom t ex hjärtsjukvården och cancersjukvården.


I budgeten gör vi också en tydlig markering om att sätta verksamheten vid sjukhusens akutmottagningar i fokus. Service och bemötande vid akuterna måste bli bättre. Det ska vara naturligt att erbjudas något att äta och dricka om man får vänta lite längre. Man ska som patient lika självklart informeras om hur lång tid det beräknas att dröja, och varför det dröjer innan man blir omhändertagen.


Jag tror också det finns all anledning att se över logistik och flöden vid våra akutmottagningar, liksom bemanningen. Har vi rätt mix av personal vid våra akuter, vad krävs för att förändra det?


Du kan ta del av hela budgetförslaget via den här länken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0