Mycket budget

Fredag som sista dagen på en tuff vecka med bland annat två fullproppade dagar i Stockholm. Det var segt i morse, men jag kom både upp och iväg till Vänersborg till sist. I regionens huvudstad mötte jag idag det vi kallar 69-gruppen, det är de tre gruppledarna för majoritetspartierna i hälso- och sjukvårdsnämnder och utförarstyrelser som samlas tillsammans med majoritetens företrädare i hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) ett par gånger per termin. Däremellan brukar vi samla 23-gruppen som består av ordförandena i samma nämnder och styrelser.

På dagordningen stod information om Budget 2009. 69-gruppen är också den grupp som vi av tradition testar presentationsmaterialet på fredagen innan budgeten presenteras. Information och diskussion tog ett par timmar innan vi fortsatte informationsinsatserna med det senaste kring VG Primärvård. 9 delprojektgrupper är nu tillsatta för att arbeta genom olika delar i förberedandet av en västsvensk vårdvalsmodell i primärvården.

Dagen avslutades med information om handikappverksamheten. Handikappförvaltningens uppdrag kring habilitering, syn- hörsel- och dövverksamhet samt tolkverksamheten är en mindre verksamhet som sällan får så mycket uppmärksamhet men som gör stora insatser i det tysta utan att synas eller märkas så mycket. Handikappförvaltningens chef Mikael Forslund gjorde, som alltid, en bra presentation av sin verksamhet. Det blir ibland lite konstigt i vår stora organisation att en relativt liten verksamhet som denna lever i skymundan, men den omsätter ju inte mer än drygt en halv miljard kronor och det arbetar ju inte mer än drygt 800 personer i verksamheten och det är ju inte mer än 8 000 individer som är i verksamheten varje år. Det är dock en mycket viktig verksamhet för att stödja enskilda och anhöriga med varaktiga funktionsnedsättningar som förtjänar mer uppmärksamhet och det fick de idag.

På eftermiddagen gick bilen till Skövde för en genomgång av måndagens presentation av budgeten. Gruppledare och sjukvårdsgruppledare la upp strategin för presentationen. Vem säger vad, när och hur? Vilka är prioriteringarna, och vad ska vi betona och lyfta fram i budgeten?

Strax före klockan fem var vi färdiga och det återstod en resa på två timmar innan jag kunde komma hem, äta lite rökt makrill och till sist hinna med ännu ett inlägg på bloggen.

Det har varit mycket budget den sista månaden och särskilt idag. Man frestas att säga att på måndag är det över när vi väl har presenterat den, men då återstår att kommunicera, att fatta beslut i såväl regionstyrelsen och sedan i regionfullmäktige 9-10 juni. Då återstår fortfarande mer än ett halvår innan den börjar gälla i praktiken. Det kommer med andra ord att bli mycket budget också framöver.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0