Ojämlik läkemedelsbehandling

I en artikel i Svenska Dagbladet på söndagen presenteras en aktuell doktoravhandling kring äldres läkemedelskonsumtion. Det är en intressant artikel som förtjänar att läsas. Forskaren Syed Imran Haider baserar studien på 600 000 äldres läkemedelskonsumtion och förutom det vi redan vet om att många äldre konsumerar ett stort antal olika läkemedel så visar Haiders studie på förvånansvärt stora skillnader i läkemedelskonsumtion mellan lågutbildade och högutbildade.

Äldre med lägre utbildningsnivå konsumerar, enligt studien, både fler och mer omoderna läkemedel än de med högre utbildning, medan de med längre utbildning i högre utsträckning får del av nya läkemedel. Studien är för mig överaskande. En av hörnpelarna i svensk hälso- och sjukvård är vård på lika villkor oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund, betalningsförmåga etc. Hit hör naturligtvis också lika villkor oavsett utbildningsnivå.

Att de med lägre utbildning får fler läkemedel kanske vid en första anblick inte kan anses vara diskriminerande, men med tanke på att riskerna olämpliga läkemedelsinteraktioner ökar med en större konsumtion så ökar riskerna för läkemedelsrelaterade besvar för patienterna. Läkemedelsrelaterade diagnoser är mycket vanligt i hälso- och sjukvården. En studie vid Mölndals sjukhus för några år sedan visade att var tredje patient som kan till medicinakuten drabbats av läkemedelsrelaterade besvär och att var åttonde patient hade det som huvuddiagnos.

Regionens hälso- och sjukvårdsutskott ska under hösten utveckla den strategi för äldre och läkemedel som vi antog i våras till en handlingsplan för hur vi ska få en mer ändamålsenlig och säker förskrivning av läkemedel. Det är ett viktigt led för att öka både patientnytta och patientsäkerhet i vården. Det finns sannolikt också stora medicinska vinster att göra för patienterna och en ökad kostnadseffektivitet för sjukvårdshuvudmännen. Mot bakgrund av dagens doktorsavhandling känns det arbetet än mer angeläget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0