1177

Idag är det den 1 april och Västra Götalandsregionen anluter officiellt till hela 1177-konceptet. 1177 är ett gemensamt nationellt projekt för regioner och landsting för att vinna vissa stordriftsfördelar där inte varje region och landsting behöver uppfinna sitt eget, samtidigt som det ger utrymme för lokala varianter av de olika gemensamma delarna.

1177 är samlingsnamnet för en rad rådgivnings- och informationstjänster i hälso- och sjukvården.

- 1177 är telefonnumret som ska användas för att nå sjukvårdsrådgivningen

- www.1177.se/vgregion är webadressen för att sjukvårdsrådgivning och information på nätet

- 1177 är också namnet på den nya egenvårdsboken som börjar distribueras idag via bland annat vårdcentraler

Det bästa med det hela är att allt ska hänga ihop. Det du kan läsa om i egenvårdsboken är detsamma (om än mer utvecklat) som du kan läsa om på webben, och samma information och texter utgör underlag i det beslutsstöd som används av sjukvårdsrådgivningen. 1177 är helt enkelt ett sätt att kvalitetssäkra information till patienter oavsett vilken kanal - telefon, webb eller egenvårdsbok - man väljer för att söka information.

Jag tror stenhårt på 1177 och är övertygad om att inte minst olika interaktiva tjänster måste komma att utvecklas via webben. Från och med starten av VG Primärvård den 1 oktober ska det också vara möjligt för sjukvårdsrådgivningen att kunna boka tid för patienter, som man anser vara i behov av det, på dennes vårdcentral dagen efter för att förhindra ett onödigt besök på sjukhusakuten sen kväll eller natt.

Jag känner också en oro för att dagens lansering av 1177 ytterligare kommer att öka trycket på vår sjukvårdsrådgivning som ligger en bra bit från målet om att kunna besvara 90% av alla samtal inom tre minuter. Hälso- och sjukvårdsutskottet kommer senare i denna månad få en rapport om varför de resurser som har avsatts för att förstärka sjukvårdsrådgivningen till den nivå som bedömts krävas, ännu inte har gett de resultat som vi förespeglats. Här krävs mer av arbete för att lyckas uppfylla rimliga servicekrav på hälso- och sjukvården.

Välkommen till Västra Götalandsregionen, säger vi idag till 1177!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0