Är pandemin här?

Under helgen har utbrotten av svininfluensa hos människor i Mexico och i västra USA varit den stora nyheten på medicinområdet. Orsaken till nyheten är att influensan tycks ha smittat från människa till människa vilket oroar expertisen. Så sent som för ett par veckor sedan hade vi en dragning på hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) om regionens pandemiplanering, och kring de brister och förtjänster som finns om det skulle bli ett skarpt läge.

Alla experter är eniga om att det kommer en världsomspännande epidemi, en pandemi, det säger historien oss. Ingen vet dock när eller i vilken form den dyker upp. De senaste åren har larmklockorna ringt kring bland annat Sars och fågelinfluensan, men ingen av dem har utvecklats till någon pandemi.

Finns det anledning till oro? Tja, jag som lekman ska väl egentligen inte besvara den frågan, men som jag tolkar läget så finns det ingen omedelbar anledning till oro, men till en ökad vaksamhet kring vad som händer. Såväl internationella som nationella myndigheter och institutioner följer noga utvecklingen i Mexico och Kalifornien. Redan i lördags träffades fler svenska myndigheter som Socialstyrelsen och Smittskyddsmyndigheten för fortsatt planering av den svenska bevakningen.

Informaitonen från andra sidan Atlanten låter oroväckande och skulle det vara så att vi står inför en pandemi så kommer det att ställa otroliga krav på samhällets och fram för allt hälso- och sjukvårdens organisation att möta detta. Ett allvarligt och världsomspännande pandemiutbrott parallellt med den globala finanskrisen kommer ytterligare att påverka det globala samhällets utveckling det kommande decenniet.

Jag känner mig dock trygg i att vi har en god kontroll över vad som händer, och jag tror inte att vi står inför en pandemi, men den höjda beredskapen är ett allvarligt tecken, men också ett gott tecken på att vi i grunden har system som vet hur vi ska agera om scenariet blir ett annat än det vi önskar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0