Årsredovisning mm

Dagarna före valborg har regionfullmäktige samlats för heldagssammanträde för att bland annat fastställa regionens årsredovisning för 2008. I övrigt är det återigen få sjukvårdsärenden på dagordningen och jag har en relativt lugn dag förberedelsemässigt.

Fullmäktige inleds alltid med möjlighet för ledamöterna att ställa frågor som ska inlämnas senast en timme före mötets början. Vi är några som brukar ha lite gissningstävling kring vilka frågor som kommer till mig som ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott. Denna gång var det varken svårt att gissa eller att få rätt i att det kom frågor om regionens pandemiplanering mot bakgrund av svininfluensan. Mitt svar i den frågan var att vi har en hyfsat god beredskap, men att vi (oavsett den aktuella diskussionen) måste bli ännu bättre på vår gemensamma pandemiplan i regionen och se till att de olika verksamheterna har egna och aktuella pandemiplaner.

Huvudnumret vid dagens sammanträde är som sagt fastställandet av årsredovisningen. De senste åren har debatten kring årsredovisningen varit relativt lam, med i princip bara gruppledarnas anföranden. Så ser det ut att bli även i år, även om jag själv alldeles precis nu blev tillräckligt provocerad för att begära ordet, när Monica Selin (kd) hävdade att ökningen av sjukvårdens resurser som gick till arbetet med psykisk sjukdom och psykisk ohälsa på 0,4 procentenheter var "knappt mätbar". 0,4 procentenheter av sjukvårdens resurser motsvarar ca 140 miljoner kronor, och för mig är det betydligt mycket mer än "knappt mätbart". När samma andel under 2007 minskade med 0,2 procentenheter var det ett stort problem enligt Moncia Selin, men nu är en dubbelt så stor ökning som förra årets minskning "knappt mätbar".

Vi har följt utvecklingen kring detta mått de senaste åren och utvecklingen ser ut som följer;

2005       12,1%

2006       12,7%

2007       12,5%

2008       12,9%


Totalt har resurserna under perioden ökat med 0,8 procentenheter, eller ca 280 miljoner kronor.


Debatten idag präglas av ett starkt bokslut med ett överskott på 777 miljoner kronor. Samtidigt sitter vi just nu i de sista diskussionerna om budgeten 2010, och där är förutsättningarna helt annorlunda än att tala om överskott på 100-tals miljoner kronor.

När årsredovisningsdebatten nu närmar sig slutet har väldigt lite av den jobbiga ekonomiska framtiden visat sig på annat sätt än som förmanande ord om att det kommer att bli värre. Jag tror att vi alla passar lite inför det fullmäktige om sex veckor när vi faktiskt ska fastställa budgeten för 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0