Ett år efter konflikten

På tisdag i nästa vecka är det ett år sedan Vårdförbundets strejk vid landets sjukhus och vårdcentraler bröt ut. Slutresultatet av strejken blev en besvikelse för många sjuksköterskor som opponerade sig mot det avtal som slutligen slöts efter flera veckors konflikt. Igår presenterade dock Vårdförbundet ny lönestatistik som visar på att sjuksköterskornas löner ökat med 4,9% det senaste året, enligt Dagens Medicin.

Jag ägnade hela gårdagen åt budgetdiskussioner för 2010 tillsammans med majoritetskollegorna i Västra Götalandsregionen. Med tanke på det ekonomiska läge som vi befinner oss i just nu med nya ytterligare mer negativa skatteprognoser varannan månad från Sveriges kommuner och landsting (SKL) kan man ur en ekonomisk synvinkel konstatera att det var tur att inte utfallet av förra årets konflikt blev ett ännu högre avtal. Jag ska inte avslöja hur vi tänker kring det budgetförslag vi ska presentera om en månad, men det finns inget utrymme för löneökningar på nästan 5% om det inte samtidigt sker kraftiga effektiviseringar eller andra besparingar i verksamheterna.

Vårdförbundets lönestatistik är ändå intressant att studera. 25 010 kronor i månaden är snittlönen för en sjuksköterska i Sverige som grundlön, exklusive diverse tillägg för obekväm arbetstid med mera. I den länkade filen framgår löneläget i de 21 olika landstingen och regionerna, och nivån i Västra Götaland till något högre än i riket, 25 155 kronor för de drygt 11 000 anställda sjuksköterskorna i Västra Götalandsregionen. Medellönen varierar dock med nästan 2 000 kronor i månaden mellan Jämtlands 26 225 kronor och Sörmlands 24 112 kronor.

Regionens barnmorskor ligger ett par hundralappar under barnmorskornas snitt på 27 416 kronor i månaden, medans såväl biomedicinska analytiker och "vanliga" sjuksköterskor istället ligger 100-200 kronor över sina gruppers nationella medellön. Det är främst regionens röntgensjuksköterskor som drar upp vår medellön. En regionanställd röntgensköterska tjänar dryga tusenlappen mer än rikssnittet som ligger på 25 488 kronor i månaden.

Den som vill fördjupa sig i vad jag ansåg om konflikten och sjuksköterskornas löner för ett år sedan kan hitta 12 inlägg i arkivet till höger från april och maj 2008. Det som slår mig mest när jag nu läser Vårdförbundets lönestatistik är att det är en relativt liten lönespridning mellan den som tjänar bäst och sämst i respektive landsting. Det är med andra ord inte så stor skillnad mellan den lön en nyanställd och en mycket erfaren sjuksköterska eller barnmorska får i lön. Även Vårdförbundet har uppmärksammat detta faktum vilket gör det än mer obegripligt att ett av deras tyngsta krav för ett år sedan var att höja de så kallade lägstalönerna då det ytterligare minskar lönespridningen.

Vi måste tvärtom bli bättre på att hitta olika karriärvägar för bland annat sjuksköterskor så att det lönar sig bättre att göra ett bra jobb, besitta en erfarenhet, utveckla och utbilda sig och även har något för det i lönekuvertet. Det är inte ett projekt på ett år, utan snarare något som får ses över ett decennium för att lyckas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0