Gratis eller inte?

De senaste dagarna har debatten på allvar kommit igång huruvida patienterna bör betala en patientavgift eller inte i samband med vaccinering mot pandemin Influensa A. Frågan har levt med mig hela sommaren i diverse intervjuer, men nu närmar vi oss skarpt läge i och med att SKL:s hälso- och sjukvårdsdelegation och styrelse ska behandla frågan i slutet av veckan.

Min kollega och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet Martin Andreasson (m) har idag uttalat att han tycker det är rimligt att den enskilde är med och bidrar också ekonomiskt. Det är inte helt fel tänkt, och det är så vi har resonerat tidigare i Västra Götalandsregionen vad gäller den "vanliga" influensavaccinationen varje höst. Regionen är ett av få landsting som fortfarande tar ut en (visserligen subventionerad) patientavgift också av riskgrupperna. Det är inte populärt bland pensionärsorganisationerna, men vi har resonerat som så att det är en rimlig insats från den enskilde för att få det skyddet, och de 20 miljoner som gratis influensavaccin skulle kosta kan användas till högre prioriterad verksamhet.

Med tanke på de höga kostnader som kommer att drabba regioner och landsting i samband med att vi ska försöka ge två sprutor till hela befolkningen är det också rimligt att se en mindre egeninsats från den enskilde, för det finns ju trots allt inget som är helt gratis. Vaccinationen ska betalas med skattepengar eller av den enskilde.

Jag har ändå landat i slutsatsen att det rimliga i dagsläget är att inte ta ut någon patientavgift, trots att jag har mina dubier mot hela projektet med massvaccination.  Mina skäl för det är tre. För det första är det viktigt att vi får en hög täckningsgrad , att så många som möjligt väljer att vaccinera sig. Även en mindre avgift kommer att minska intresset för att vaccinera sig och vi får en lägre täckningsgrad. För det andra så kommer en avgift att kosta rent administrativt för de enheter som ska utföra vaccinationerna, vilket både innebär merarbete och förlorad tid i ett läge när hela vården kommer att vara pressad. För det tredje är pandemin klassad som allmän farlig sjukdom och med den definitionen så ska inte ens en mycket låg avgift riskera att styra folks beslut om de ska vaccinera sig eller inte.

Däremot tycker jag att det är viktigt att vi försöker hitta en gemensam linje i Sverige för att slippa diskussioner om varför det är gratis i ett antal landsting, men kostar 50:- i något annat och 100:- i ytterligare några andra. Mina argument ovan talar för att den gemensamma hållningen bör vara att det ska vara avgiftsfritt för den enskilde.

För att underlätta ett sådant beslut i vårt gemensamma samarbetsorgan, SKL, vore det välkommet om regeringen gav ett tydligt besked om att de kommer att vara med och bära delar av kostnaderna som massvaccineringen kommer att kosta.

Kommentarer
Postat av: gunnar nordenstam

dina argument för avgiftsfritt svininfluensavaccin är goda och har refererats bl a i GP nyligen. Men konsekvensen kräver att samma resonemang förs om det vanliga influensavaccinet - landstingen saknar idag samordning och avgifterna varierar från 0 kronor till en hundralapp. Jag markerar detta i år genom att på egen bekostnad vaccinera mina riskpatienter - en liten utgift i min omsättning. Vinsten av gratislinjen är att man får upp vaccinationsdeltagandet vilket ökar befolkningsskyddet, ett angeläget mål för Smittskyddsinstitutet. Det vore klokt av VGR att sluta vara dyrast i Sverige med influensavaccin.

Att vara konsekvent lönar sig alltid.



hjärtlig hälsning



gunnar nordenstam

leg läk

2009-09-01 @ 14:28:15
Postat av: gunnar nordenstam

en angränsande fråga: ett stort antal privatläkare med nationella taxan förväntas vaccinera. Andra landsting ger ersättning för detta (t ex Halland med 140 kronor per vaccination) medan VGR hittills låtit privatläkarna göra detta utan ersättning.En vaccination tar en stund och nationella taxan ger endast ersättning för sjukvård, dvs vi arbetar gratis om vi medverkar med vaccin för svininfluensa. Tidsåtgången har ökat genom att registrering i Svevacregistret också krävs. Personligen tvekar jag att medverka pga bristande tid om ersättning helt uteblir. Följden blir i så fall att den offentliga vården får ännu svårare att genomföra kampanjen. Ett snabbt beslut kan lösa detta problem. Vad tycker du själv?



hälsningar



Gunnar Nordenstam

leg läk med dr

[email protected]

0302 12243 säkrast kl 07 - 12

2009-09-02 @ 08:32:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0