Välkommet bidrag

Regeringens folkhälsominister Maria Larsson (kd) meddelade idag att regeringen avser att tillskjuta 1 miljard kronor till regioner och landsting med anledning av den extraordinära situationen där hela befolkningen ska erbjudas vaccin mot pandemin - Influensa A  (H1N1). Det är ett mycket bra beslut av regeringen och innebär ett viktigt tillskott för att minska regioner och landstings ekonomiska börda av vaccinationerna.

Jag har tidigare krävt att staten i enlighet med finansieringsprincipen borde stå för kostnaderna för själva vaccinet som ligger på cirka 1,2 miljarder. Att sektorn nu får ett något mindre bidrag känns dock ändå helt OK mot bakgrund av att inte heller staten badar i pengar för närvarande.

Dagens beslut om ekonomiskt stöd från regeringen gör också att förra veckans rekommendation från Sveriges kommuner och landsting ligger i fas med varandra. Med det extra stödet blir det lättare för regioner och landsting att erbjuda en avgiftsfri vaccination till hela befolkningen.

När nu medias två favoritfrågor i ämnet (statens eventuella bidrag och avgiftsfrågan) är avgjorda så kommer nu fokus att riktas mot den praktiska hanteringen av vaccinationerna. I morgon vid hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde kommer vi att ha en fördjupad information och diskussion kring dessa frågor, och då kommer vi att veta mer också om detta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0