Hög tillgänglighet

De senaste dagarna har vi ånyo fått några glädjande besked över att tillgänglighetsarbetet i Västra Götalandsregionen har varit framgångsrikt.

I början av veckan presenterades regioner och landstings måluppfyllelse till de nationellt skärpta garantitiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). I Västra Götalandsregionen skärpte vi besöksgarantigränsen till BUP redan för två år sedan och har på så sätt haft ett litet försprång.

Per den siste oktober gjordes en uppföljning av hur väl regioner och landsting lyckats leva upp till måluppfyllelse till en besöksgaranti på 30 dagar till BUP och 60 dagar till fördjupad behandling eller utredning. Regeringen har också kopplat stimulansmedel i form av 214 miljoner till sjukvårdshuvudmännens måluppfyllelse.

Kraven för att vara med och dela på resurserna är relativt lågt ställda. 80% måluppfyllelse för besök och 60% måluppfyllelse för utredning/behandling, och totalt sett misslyckas tre landsting med att nå ett av de båda målen (Dalarna vad gäller besök och Örebro respektive Kronoberg vad gäller utredning/behandling).

Västra Götalandsregionen är tillsammans med Kalmar och Östergötland ensamma om att nå 100% måluppfyllelse till garantitiderna vad gäller både besök och utredning/behandling.

Det är ett resultat som vi ska vara glada och stolta över, men framför allt är det positivt att veta att de som behöver BUPs specialiserade resurser kan få det utan onödiga väntetider.

--

Den andra rapporten kom under gårdagen och gällde den halvårsvisa uppföljningen av telefontillgänglighet till primärvården och besök i primärvården - ett försök att mäta den så kallade "nollan" och "sjuan".

Även i denna gren fortsätter Västra Götalandsregionen att hävda sig väl. Vad gäller telefontillgänglighet når Västra Götaslandsregionen 94% måluppfyllelse, vilket är sex procentenheter högre än rikssnittet på 88%, och det placerar oss på en delad femte plats jämfört med de andra landstingen. Tre landsting når 97% och ett landsting når 96%.

Vårdgarantins rätt för patienten att kunna få ett besök i primärvården inom sju dagar om hon bedöms behöva detta lyckas Västra Götalandsregionen också uppfylla till 94%, vilket är två procentenheter högre än rikssnittet, och placerar oss på en delad andra plats efter Halland som når fina 98%.

Borde inte tillgängligheten förbättrats ytterligare när VG Primärvård införts? Jo, det borde den och det har den kanske gjort. Mätningen är gjord precis i samband med införandet av VG Primärvård och under en period med omfattande massvaccinationer mot Nya Influensan A (H1N1). Jag tror det kommer att vara mer rättvist att kunna göra en första uppföljning av detta i samband med vårens nationella mätning.

Det som är problematiskt med dessa mätningar är just att de bara sker två gånger per. Mättillfällena är tidigt annonserade och rykten florerar om att vårdcentraler rensar sina tidsböcker just mätveckan för att kunna visa upp fina resultat i den nationella jämförelsen.

Jag menar att det nu brådskar att få fram mer effektiva mätmetoder med högre periodicitet utan att det kräver särskilt mycket mer extra arbete på de enskilda vårdcentralerna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0