Lyckad konferens

Dagarna går fort och jag hinner inte alltid uppdatera bloggen i samma takt som jag skulle önska. Därför inleds denna veckas inlägg med en händelse som inträffade mot slutet av förra arbetsveckan.

I torsdags arrangerades en Jubileumskonferens för de medicinska sektorsråden. Det var egentligen årets sista ordinarie Ordförandekonferens med de medicinska sektorsråden som hade utökats med en inbjudan till alla ledamöter i de medicinska sektorsråden, och inte bara dess ordföranden. Ordförandekonferenserna samlar inte bara representanter för de medicinska sektorsråden utan även sjukhusdirektörer, primärvårdsdirektörer, hälso- och sjukvårdschefer, tjänstemän från hälso- och sjukvårdsavdelningen och politiken i form av hälso- och sjukvårdsutskottet.

Torsdagens konferens var den 50:e i ordningen sedan de allra första Ordförandekonferensen för tio år sedan. Jag uttryckte i våras att det vore ett bra läge att uppmärksamma det goda arbete som sektorsråden utför genom att bjuda in till en högklassig konferens för alla ledamöter i sektorsråden och dessutom avsluta den med en middag.

Knappt 200 hade hörsammat inbjudan och de som var med fick ta del av en mycket bra konferens. Förutom den sedvanliga inledningen av konferensen i form av redovisningen av aktuella frågor från mig ur HSU:s perspektiv, från Lars-Olof Rönnqvist ur hälso- och sjukvårdsavdelningens perspektiv och Peter Lönnroth ur program- och prioriteringsrådets perspektiv hade vi tre externa inbjudna talare.

Temat för konferensen var Framtidens hälso- och sjukvård. Olivia Wigzell, departementsråd och chef för hälso- och sjukvårdsenheten vid Socialdepartementet beskrev på ett mycket intressant sätt vad som var på gång från den nationella nivån.

Stefan Larsson från Boston Consulting Group redovisade den rapport som de gjort på uppdrag av bland annat Carl Bennet och AstraZeneca och som blivit något av höstens "snackis" i hälso- och sjukvården. I rapporten pekas på offensiva vägar för att genom en omfattande satsning på de medicinska kvalitetsregistren kunna ytterligare höja kvaliteten i svensk sjukvård, dämpa kostnadsutvecklingen och samtidigt öka den kliniska forskningen. Det finns mycket intressant och klokt i denna rapport som bör tas på allra största allvar och med stort engagemang för att driva svensk sjukvård framåt.

Dagen avslutas med att Mats Olsson från Kairos Future hade en längre session i form av utblickar mot framtidens sjukvård i form av ett antal paradigmskiften vi står inför. Jag har nu umgåtts med Mats vid 6-7 tillfällen under året och det är både en spännande och lite skrämmande bild som han målar upp. Framtiden innebär onekligen möjligheter, men också en rad utmaningar som varken sjukvården eller dess beslutsfattare är riktigt mogna att kunna hantera idag.

Det lät som att de allra flesta tyckte att det totalt sett blev en lyckad konferens som gav sektorsrådets medlemmar förhoppningsvis lite inspiration inför framtiden.


Jonas Andersson pekar ut färdriktningen för framtidens hälso- och sjukvård. Framåt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0