Nyhetsmorgon

Ibland får jag frågan hur jag kunnat välja att vara hälso- och sjukvårdspolitiker - ännu oftare ställer jag själv det frågan till mig. Jag har för länge sedan givit upp tanken på att kunna bli populär som ansvarig för sjukvården i regionen (hur väl kvalitet och tillgänglighet mm än utvecklas), min ambition sträcker sig istället till att vinna respekt för det jag gör och att själv kunna vara nöjd med vad jag åstadkommer som politiker.

Vad är det då som gör att jag, snart på mitt sjätte år som ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, fortfarande vill vara med och verka i denna sektor? För mig handlar det väldigt mycket om intresset för frågorna i sig. Det finns ett oerhört stort intresse och engagemang från nästan alla invånare i dessa frågor - hälso- och sjukvård är viktiga frågor i människors liv. Det handlar också mycket om den spännande dynamik som finns i hälso- och sjukvården med starka intressen och särintressen, hög kunskapsutveckling, starka professioner och stora möjligheter till ytterligare kvalitets- och verksamhetsutveckling.

Det finns stunder när jag får min ambition att vinna respekt bekräftad, kanske främst när jag träffar företrädare för professionen som blir förvånade och lite imponerade över vilken relativ bred kunskapsbas även en politisk lekman har. Jag har i det läget stor hjälp av ett gott minne även för detaljer. Som politiskt förtroendevald har jag dock aldrig möjlighet att bli något annat än en generalist med övergripande kunskaper, men det är en kunskapsbank som ständigt fylls på.

När jag åkte till Vänersborg från Partille i morse och lyssnade på P1-morgon på radion så var det de medicinska nyheterna som dominerade vid sidan av bränderna i Australien och stimulanspaketet i USA.

Nya nationella riktlinjer för strokevården presenteras av socialistyrelsen idag, forskning från USA visar på nya möjligheter i framtiden att skilja mellan aggresiv prostatacancer och mer moderata varianter av prostatacancer, vinterkräksjukan misstänks ha börjat uppträda i form av andra virus som vi tidigare inte har känt.

För mig är detta kärnan i hälso- och sjukvårdens utveckling. Nya strokeriktlinjer ger oss möjlighet att genom förbättrad rehabilitering ge fler människor ett mer oberoendeliv efter att ha drabbats av stroke. Nya biomarkörer gör att vi bättre kan skilja olika prostataturmörer från varandra och anpassa behandlingen efter det. Nya virustyper utsätter sjukvården för nya risker, men kanske också nya möjligheter i hur vi ska kunna behandla på ett effektivt sätt.

Att vara med i denna miljö är oerhört spännande. Hur ska vi få ett ordnat införande av de nya riktlinjerna så att de tillämpas i hela regionens hälso- och sjukvård? Hur kommer operations- och läkemedelsbehandlingar att framöver förändras om vi får bättre diagnosinstrument i cancervården, och vilka organisatoriska och/eller ekonomiska effekter får det? Vilken belastning kommer vår smittskyddsenhet att utsättas för med nya virus, och hur ska sjukhus hantera problemen utan att hela vårdavdelningar behöver stänga.

Att ibland få vara med på ett hörn i dessa diskussioner och att ibland få vara ansvarig för vilka åtgärder vi vidtar är oerhört spännande och stimulerande då resultatet generellt och över tid hela tiden leder till att vi kan ge regionens invånare en bättre sjukvård än tidigare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0