Regionbokslut

Nu närmar vi oss tiden för årets mest förvirrande årstid. I går deltog jag i en första diskussion om budget 2010, i dag fick vi en bokslutskommuniké för 2008 och om några dagar får vi de första verksamhetsrapporterna för 2009. Det kommer att vara lätt att blanda ihop de olika årtalen, men ibland känns det som att vi riktar för lite fokus på det innevarande året för att vi alltid strävar framåt mot nästa år och nästa budget.

I det perspektivet är det viktigt att om än för en stund stanna upp och blicka bakåt mot förra året. Dagens bokslutskommuniké innehåller knapphändigt med information jämfört med den fullständiga årsredovisningen som kommer att presenteras om cirka en månad, men det finns några vikta nyckeltal som förtjänar att omnämnas i sammanhanget.

Den 12 december bloggade jag om regionens ekonomi och spådde då att årets resultat skulle bli ett överskott på 922 miljoner kronor. Jag får erkänna att jag missade med 37 miljoner kronor då vi i dag fick facit på 885 miljoner kronor. Jag får väl bland annat skylla på revisorernas krav på förändrade redovisningsprinciper för lager på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som försämrade resultatet med 26 miljoner (och så får jag väl försöka hitta några andra saker som bortförklarar att mitt tips inte blev exakt).

2008 blev återigen ett år med ökad sjukvårdsproduktion. Våra sjukhus ökade produktionen med 1,8 %, där antalet vårdtillfällen i psykiatrin stod för en stor del av ökningen. I regionens primärvård ökade produktionen (antal besök) med 3,2% och totalt så ökade invånarnas konsumtion (hos både offentliga och privata vårdgivare) med 2,4%.

För oss som har varit med på hela den 10-åriga resan med Västra Götalandsregionen så är det förbluffande att kunna notera en nettolikviditet på 5,7 miljarder kronor i regionens ekonomi. Under de första året mätte i nettolåneskuld som uppgick till nästan 4 miljarder kronor som värst. Jag minns förvirringen runt 2003/2004 när vi hade trendebrottet från nettolåneskuld till nettolikviditet och i början pratade om negativ nettolåneskuld innan vi ställde om oss mentalt till att vi faktiskt var en organisation med en positiv nettolikviditet.

I övrigt värt att notera är att vi trots det goda resultatet har gått över 2 miljardersvallen för investeringar i utrustning och fastigheter och att antalet anställda fortsatte att öka, fast i lite långsammare takt. 304 fler årsarbetare (alla anställda omräknat till heltider) motsvarar ca 0,7%. Sedan 2004 har dock antalet årsarbetare ökat med nästan 2 000. Det kan vara bra att komma i håg den siffran när det nu talas om att försöka minska antalet anställda i organisationen.

Det är ett starkt ekonomiskt bokslut, men det är också ett starkt verksamhetsmässigt bokslut med stora framgångar inte minst inom vårdgarantiområdet, men vi har tuffa utmaningar framför oss - framför allt ekonomiska, men det är i det läget tryggt att veta att vi har ett gott utgångsläge.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0