Vård i Europa

I helgen har jag suttit ordförande när folkpartiet har haft partiråd i Göteborg och fastställt ett nytt Europaprogram och vår valsedel till Europaparlamentsvalet den 7 juni. Hälso- och sjukvården har ju än så länge ansetts vara en nationell angelägenhet som inte hanteras på EU-nivån, men nu finns det förslag som snurrar runt i olika organ inom EU om att stärka också patientens fria rörlighet. Det är inte en okomplicerad fråga, men rätt så spännande i perspektivet den enskildes rättigheter gentemot staternas (eller landsting och regioners) rättigheter.

I folkpartiets Europaprogram har vi fastslagit vår uppfattning om den enskildes rätt till fri rörlighet för planerade operationer i hela EU. Det är också, vad jag förstår utan att kunna alla detaljer, vad förslaget från kommissionen nu går ut på.

För några dagar sedan såg jag ett förslag till yttrande inför regionkommitténs nästa sammanträde. Det är en form av halvmesyr som blir riktigt dålig. Rapportören i regionkommittén föreslår en fri rörlighet men önskar stryka alla skrivningar om gemensamma regelverk kring kvalitet och patientsäkerhet med hänvisning till att det är ett nationellt åtagande.

Jag ser gärna en ökad möjlighet till rörlighet, men den måste också knytas till bestämda krav i frågor som kvalitet och patientsäkerhet. De patienter som söker sig utanför Sveriges gränser ska kunna räkna med minst samma nivå på kvalitet och säkerhet. Att släppa fram rörligheten och inte samtidigt kvalitetssäkra vården gör att vi utsätter enskilda patienter för onödiga risker. Det finns i sjukvården, såväl som i alla andra branscher, samvetslösa personer som hellre tjänar snabba pengar än att sätta patientens/medborgarens intressen i första rummet.

Vi tror oss vara bra på medicinsk kvalitet i Sverige och det visar också många jämförande undersökningar där vi brukar rankas bland de tre bästa länderna i världen vad gäller kvalitet och patientsäkerhet. Trots det vet vi att det finns en stor förbättringspotential i svensk hälso- och sjukvården i de här frågorna. Det är viktigt att vi tar vara på den kunskap vi har från Sverige för att tillsammans med vännerna i EU ytterligare utveckla och förbättra kvalitet och säkerhet för alla invånare i unionen både för den inhemska vården och för den mer öppna gränslösa vården.

Om det innebär att vi förlorar en del självbestämmande i Sverige så är det ett lågt pris om 100-tals miljoner människor kan räkna med högre kvalitet och säkerhet när besöker hälso- och sjukvården i framtiden. Jag är därför stolt över att folkpartiet också lyfter denna aspekt i Europaprogrammet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0