67 miljoner i premie

Under hösten har den som följt denna blogg kunnat notera det intensifierade fokus, arbete och uppföljning som Västra Götalandsregionen har haft för att nå full måluppfyllelse av den nationella vårdgarantin. Vi kallade insatsen för Höstslaget för att ta regionen ytterligare steg närmre målet om att inga patienter ska behöva vänta mer än 90 dagar på ett första besök och inte heller mer än 90 dagar efter beslut om operation/behandling.

En del i höstslaget var att vi satte upp en morot för de verksamheter som fullt ut lyckades uppfylla sitt vårdgarantiåtagande. Det blev vår NOLL-vision om NOLL väntande över de uppsatta garantitiderna, och i Västra Götaland innebär det inte bara att klara av att erbjuda vård inom 90 dagar utan också att klara av att erbjuda vård senast inom 180 dagar till dem som valt att avstå från att utnyttja vårdgarantins rätt att söka vård vid annat sjukhus (patientvald väntan).

Reglerna var enkla - dubbla nollor skulle premieras ekonomiskt. 338 mätpunkter finns i regionen för de 26 mottagningar och 42 operationer som utgör underlaget för de nationella mätningarna. Successivt under hösten har antal nollor ökat i antal till att nå sitt maximum vid avläsningsdatumet per den 31 december 2008.

75 nollor i augusti, blev till
88 nollor i september, som ökade till
105 nollor i oktober, för att växa till
150 nollor i november, innan vi kunde avsläsa
220 nollor i december.

Den målrelaterade ersättningen som vi satte upp kommer nu att falla ut i form av 67 miljoner kronor till våra sjukhus att dela på. Från 18,5 miljoner till Sahlgrenska Universitetssjukhuset ner till 1,0 miljon till handikappförvaltningen för utmärkt arbete med hörselrehabilitering.

En av dagens stora vinnare är ändå Alingsås lasarett. De kommer att belönas med 6,9 miljoner kronor och de får de pengarna för att de uppnår full pott. 12 av 12 mottagningar och 21 av 21 operationer kunde redovisa NOLL väntande över garantitiderna. Oerhört imponerande arbete av engagerade och hängivna medarbetare på lasarettet. Stort tack och grattis!

Höstens största vinnare är ändå alla de patienter som fått vård i rimlig tid och de, som med kortare väntetider kommer att få vård i rimlig tid framöver.

Från november till december har vår "vårdskuld" till befolkningen i regionen minskat från 7 083 patienter till 5 813 patienter, och det har vi lyckats göra under en månad som normalt har lite planerade ingrepp på grund av julhelger. Helt klart är att ekonomiska incitament ger effekter i sjukvården.

Vid dagens sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) beslutade vi också att även under 2009 ha en målstyrd ersättning till dem som avrapportera NOLL väntande över garantitiderna, men för att stimulera till en varaktig och konstant måluppfyllelse delas i år pengarna ut efter måluppfyllelse 31 januari, 31 mars, 31 maj, 30 september och 30 november.

Det ska bli oerhört intressant att fortsätta följa utvecklingen mot NOLL väntande inom allt fler områden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0