Bra förslag från Milton

Anders Milton har på regeringens uppdrag utrett hur antalet oönskade graviditeter och därpå följande aborter kan minska. Han presenterar ett koncentrat av sina slutsatser i en debattartikel i DN idag. Miltons recept för att minska de oönskade graviditeterna och aborterna handlar om bättre och enklare tillgång till preventivmedel och även så kallade dagenefterpiller.

Det är bra och kloka förslag från Milton som förtjänar att bli norm. Bättre tillgång till preventivmedel är viktigt inte bara för att förhindra oönskade graviditeter, utan också för att kunna minska de sexuellt överförbara infektionerna (STI). Därför är det särskilt glädjande att Anders Milton tar upp frågan om tillgång på kondomer. Det är via en ökad kondomanvändning som de sexuellt överförbara infektionerna, som klamydia, gonorré och HIV, kan minska. För det hjälper inte en ökad användning av P-piller eller andra P-medel.

Fokuseringen på kondomer lägger också ett större ansvar på männen. Allt för mycket av ansvaret för skydd mot såväl graviditet som STI läggs på kvinnorna, eller tas av kvinnorna, eller tas i alla fall idagsläget för lite av männen.

Anders Milton lyfter också upp den viktiga frågan om utbildning och det är glädjande för mig, som före detta ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse, att det nu också kommer fram i en statlig utredning att Skolverket får i uppdrag att utveckla och kvalitetsgranska sex- och samlevnadsundervisningen.

Miltons förslag innehåller, av debattartikeln att döma, en rad förslag om gratis eller billigare preventivmedel. Huruvida staten tänker sig att bidra till en finansiering av detta eller inte är oklart, och bör heller inte vara huvudsaken i denna fråga. Totalt bör det röra sig om relativt små summor pengar.

Bland annat så föreslår Milton att p-medel ska subventioneras till en högsta kostnad av 200 kronor per år upp till 25 års ålder. I dag har landstingen lite olika regelverk kring subvention av preventivmedel. Västra Götalandsregionen subventionerar till en högsta kostnad om 100 kronor per år upp till 19 års ålder.

Ökad subvention eller gratis är en inte helt enkelt fråga. Var går gränsen för samhällets ansvar och den enskildes ansvar? Det ska finnas saker eller åtgärder som är gratis i det förebyggande arbetet, men huvudregeln måste ändå vara att det också finns ett visst personligt även ekonomiskt ansvar.

Det ska bli intressant att följa vilka förslag som i nästa steg kommer från socialdepartementet med anledning av Miltons utredning i denna fråga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0