Naturläkemedel

Förskrivning av naturläkemedel på recept minskar och utgör endast en försumbar del av all receptförskrivning i Sverige. Det framgår av en artikel i Dagens Apotek, och branschen hoppas nu att det ska öka när de av Läkemedelsverket godkända naturläkemedlen kommer med i förskrivarstödet Fass.

Jag har lite svårt för detta med naturläkemedel. Det är bra att Läkemedelsverket prövar och ger godkännande till vissa naturläkemedel. Det har jag inga som helst problem med. Det jag har problem med är alla naturläkemedel som inte är godkända och som säljs i stora mängder för stora pengar varje år. 3,25 miljarder kronor satsade svenska folket på köp av olika naturläkemedel under 2008.

En del av dessa preparat ger sannolikt verklig nytta för patienten, andra kan ge nytta i form av en placeboeffekt medan ytterligare andra är mer eller mindre verkningslösa och till sist där vissa kan vara direkt farliga i kombination med andra "vanliga" läkemedel.

Vi pratar mycket om farliga interaktioner mellan olika läkemedel när en patient tar ett flertal läkemedel. Vi arbetar för att få en bättre kontroll av detta vid utskrivning av nya läkemedel och i samband med olika former av läkemedelsavstämningar, men vi vet väldigt lite om vilka naturläkemedel som patienterna samtidigt tar och vilka risker de för med sig.

Naturläkemedlen borde sättas under en närmare granskning och dess relationer till andra läkemedel bättre värderas.

Samtidigt måste vi som är politiskt ansvariga för sjukvården fråga oss vad det är som gör att svenska folket väljer att konusmera naturläkemedel för så mycket pengar årligen? Är det drömmen om att hitta den optimala lösningen på sina problem, är det en desperat handling eller är det hälso- och sjukvården som har brustit i sitt medicinska och pedagogiska ansvar?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0