BUP-garanti

Regeringen fortsätter att skicka ut diverse stimulansmedel för utvecklingen av hälso- och sjukvården till regioner och landsting. Jag tycker det är bra att det sker nationella satsningar på hälso- och sjukvården men börjar bli allt mer allergisk på allt för många mindre potter som det ska ske ansökningar för eller handlingsplaner ska upprättas och det ska ske redovisningar och återredovisningar till förbannelse. Dessutom är det ofta osäkert om de stimulansmedel som kommer är tillfälliga eller mer långsiktiga vilket skapar en försiktighet i organisationen att bygga upp en långsiktig verksamhet med att anställa personal och så vidare, när de inte riktigt vet förutsättningarna.

Senast i raden av stimulansmedel kom i slutet av veckan efter en överenskommelse mellan socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting (SKL) i form av en förstärkt vårdgaranti till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Successivt fram till 2011 ska den nationella vårdgarantin för besök och behandling inom BUP sänkas till 30 dagar för såväl besök som behandling.

För ett och ett halvt år, 1 september 2007, sedan införde vi i Västra Götalandsregionen en skärpt vårdgaranti för ett första besök till barn- och ungdomspsykiatrin. Vårt motiv var att det var särskilt angeläget att snabbt göra en bedömning av de patienter som remitterades till BUP för att kunna avgöra angelägenhetsgrad och prioritering av eventuella åtgärder i nästa steg. I samband med den senaste uppföljningen av följsamhet till vårdgarantin för mottagning till BUP kunde samtliga ansvarsområden uppvisa 100% måluppfyllelse utom Kungälvs sjukhus som rapporterade en (1) patient som väntat mer än den regionala vårdgarantins 30 dagar.

Vi har således en mycket god måluppfyllelse vad gäller den kommande nationella vårdgarantin, men vi kommer sannolikt att ytterligare få jobba på att ytterligare korta också väntetiderna till behandling för att garantera att vi fullt ut kan ta minst vår andel av detta stimulansbidrag.

För vår del är detta ett tacksamt stimulansbidrag då vi mer eller mindre kan räkna med att rekvirera våra medel utan ytterligare åtgärder i verksamheten för de är redan gjorde. Allra bäst vore dock om vi kunde bli av med en del av administrationen kring särksilda statsbidrag och stimulansmedel för att istället kunna göra långsiktiga prioriteringar för att utveckla hälso- och sjukvården för dem som behöver den allra bäst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0