Politik är farligt

Politik är farligt, eller riskar i alla fall att leda till ohälsa. Den slutsatsen drar Hjärt- och lungsjukas riksförbund efter att ha erbjudit förtroendevalda och personal i riksdagen hälsotester i form av mätningar av blodtryck och kroppsfett.

Av 300 testade hade 1/3 för högt blodtryck och 2/3 ohälsosamt mycket fett i kroppen. Sex personer rekommenderades att omedelbart söka vård med anledning av sina testresultat.

Jag tror inte riksdagen skiljer sig från oss som jobbar i regionen eller de som sysslar med politik i kommunerna. Att arbeta i en politiskt styrd organisation innebär på många sätt stressande i arbetsuppgifterna, att allt sker i offentlighetens ljus skärper i någon mån den stressen och att politiken har som "affärsidé" att det ska råda konflikt snarare än konsensus bidrar till mycket jobb med antingen förankring för konsensus eller stress i form av konflikt.

Totalt sett tror jag dock att det finns väldigt många fler arbetsplatser som lider av liknande symptom, kanske till och med de allra flesta. Jag tycker därför att det är ett spännande initiativ av Hjärt- och lungsjukas riksförbund tagit med att lyfta och visa på folkhälsoproblemet vid Sveriges riksdag. Jag hoppas att det kan leda till en vidare diskussion.

Nu tror jag inte arbetsplatserna i sig är det som är främsta skälet till ohälsa utan att det snarare ligger i en kombination av höga krav på arbetsmarknaden, höga krav på familj och fritid samt allmän linställning i livsstilsfrågor. Det är svårt att låta bli att nästan börja diskutera i existentiella termer i dessa frågor. Hur långt kan vi driva utvecklingen innan vi fullständigt klappar ihop som människor?

Hälsan har under hela 1900-talet ständigt förbättrats och tydligt manifesterats i form av en ökad medellivslängd, frågan är om den utvecklingen kommer att fortsätta eller om vi kommer att få se en tillbakagång när vi ser resultaten av ökad alkoholkonsumtion, ökade krav på arbetsmarknaden och sämre mat- och motionsvanor hos allt fler som leder till ökad ohälsa.

Det Goda Livet är rubriken för Västra Götalandsregionens vision och där en god hälsa är ett bärande tema. När och var ges det egentligen utrymme för att diskutera de grundläggande förutsättningarna för livet som sådant, och är vi på rätt eller fel väg?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0