Sjukvårdsrådgivningen

Allra först kan jag konstatera att jag i mitt blogginlägg från igår förmiddag om screeningundersökning skrev att diskussionen om screeningundersökningar mot prostatacancer nu kommer att ta fart. Jag hann knappt posta  mitt inlägg innan Radio Göteborg ringde och ville intervjua mig idag på morgonen i frågan. Den som vill lyssna på intervjun kan hitta den på Radio Göteborgs hemsida (klockan 08.13.40 och framåt).

...och nu över till dagens bloggtema - Sjukvårdsrådgivningen

Västra Götalandsregionen har i budgeten för 2009 satt upp som mål att 90% av alla samtal till vår sjukvårdsrådgivning ska kunna besvaras inom tre minuter. Det är viktigt med en hög tillgänglighet till sjukvårdsrådgivningen som ska kunna slussa patienter till rätt vårdnivå eller kunna ge råd om egenvård till de patienter som inte bedöms behöva sjukvårdens resurser.

Vi visste att sjukvårdsrådgivningen (eller sjukvårdsupplysningen som det tidigare hette) i regionen inte hade den tillgänglighet som vi önskade och beslutade därför för ett par år sedan att avsätta mer resurser till sjukvårdsrådgivningen.

När vi för första gången fick en samlad uppföljning av följsamhet till målet per januari blev nog de flesta av oss tagna på sängen. Endast knappt en tredjedel av alla samtal besvarades inom tre minuter och totalt var det 4 av 10 telefonörer som gav upp till följd av för långa väntetider. Hur många av dem som med rätta eller i onödan valde att åka till någon av våra sjukhusakuter vet vi inte, men det är bland annat de "onödiga" besöken på akuterna som vi vill undvika med en hög servicenivå på sjukvårdsrådgivningen.

Jag brukar i många sammanhang framhålla regionens lyckade arbete för ökad tillgänglighet i sjukvården där vi numera intar en nationellt ledande position vad gäller god tillgänglighet. Ambitionen har varit densamma för sjukvårdsrådgivningen, men vi kan nu konstatera att vi är en bra bit från målen. Hälso- och sjukvårdsutskottet gav omedelbart ett uppdrag om att se över var problemen eller flaskhalsarna funnits. Vi har skjutit till resurser för en nivå som bedöms räcka för att anställa tillräckligt mycket personal för att klara kravet på att 90% av samtalen ska kunna besvaras inom tre minuter.

Göteborgs-Posten har idag bristerna inom sjukvårdsrådgivningen som huvudnyhet på förstasidan, och visar också på den uppföljning som har skett per februari i år. Glädjande är att tillgängligheten har förbättrats från januari till februari. 36% av samtalen besvaras inom tre minuter jämfört med 32% i januari. Antalet omhändertagna inkommande samtal (alltså oavsett väntetid) har också ökat från 59% till 64%.

Det är bra att siffrorna från en månad till en annan ser bättre ut, men nivåerna är på tok för låga. Senast i slutet av april ska hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) få en redovisning av den uppföljning som nu genomförs och vi kan då se vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att vi ska nå en högre måluppfyllelse.

Det som förvånar mig lika mycket som regionens svaga siffror vad gäller måluppfyllelse är att situationen i landet som helhet inte är bättre. Våra 36% besvarade samtal ska jämföras med rikssnittet på 44%. Det är inget försök att bortförklara våra siffror, men jag trodde fler delar av landet låg betydligt bättre till.

Från politiskt håll tar vi signalerna om en dålig tillgänglighet till sjukvårdsrådgivningen på allra största allvar. Vi kommer den 1 april att ansluta oss till det nationellt gemensamma telefonnumret för sjukvårdsrådgivningen - 1177. Det kommer i sig att göra sjukvårdsrådgivningen mer tillgänglig med ett gemensamt och enklare nummer som invånarna kan lära sig utantill, men det kommer inte att minska antalet som ringer, utan tvärtom öka antalet som ringer sjukvårdsrådgivningen och det måste vi helt enkelt klara av att möta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0