Öppna jämförelser 2009

Igår presenterades den fjärde versionen av hälso- och sjukvårdens Öppna jämförelser. Öppna Jämförelser 2009 är ett viktigt dokument för hälso- och sjukvårdens utveckling. I Öppna Jämförelser rangordnas de 21 sjukvårdshuvudmännen utifrån uppnådde resultat mätt med en lång rad indikatorer. De sju bästa landstingen och regionerna blir gröna, de mellersta sju blir gula och de sju regioner/landsting som når sämst resultat blir rödmarkerade.

Vän av ordning kan invända mot detta förenklade sätt att presentera och rangordna landstingen och regionerna, och visst är det en förenkling av verkligheten, men förenklingar behöver inte alltid vara fel. Det ger en antydan om något även om det kan kännas knepigt att för några indikatorer ligga över rikssnittet men ändå tillhöra de sju regioner och landsting med sämst resultat.

Västra Götalandsregionen är klart överrepresenterade i den gula kategorin. Vi har 19% gröna markeringar, 36% röda och hela 45% gula. Vid en snabb anblick på våra stora vänner i Stockholm och Skåne tycks de också vara överrepresenterade i den gula kategorin. Det är egentligen inget konstigt då vi som stora sjukvårdshuvudmän påverkar snittet rätt bra, vi har många enheter och är några riktigt bra, några lite sämre och fler medelbra så hamnar vi lätt i det gula spannet.

Jag vill dock understryka att det inte finns någon naturlag som säger att vi ska vara överrepresenterade i den kategorin. Jag är fullt övertygad om att det är möjligt för Västra Götalandsregionen att ingå i den bästa tredjedelen för egentligen alla kategorier, och det är den ambitionen vi arbetar efter.

Bäst i landet

Förutom den relativa jämförelsen som görs mellan landstingens resultat så innehåller årets Öppna Jämförelser också en jämförelse med föregående år i fråga om de faktiska resultaten. 145 sådana faktiska jämförelser görs i årets Öppna Jämförelser, och Västra Götalandsregionen är den region/landsting som presterar flest bättre faktiska resultat 2009 jämfört med 2008. Eftersom innehållet i Öppna Jämförelser utökas, förändras och modifieras mellan åren så går det inte att jämföra allt mellan de olika rapporterna.

Västra Götalandsregionen visar på flest faktiskt bättre resultat jämfört med året innan. På 124 av 145 mätpunkter uppvisar Västra Götalandsregionen bättre resultat i årets jämförelse i förhållande till förra årets Öppna Jämförelser.

Intressant att notera i det sammanhanget är att de som kommer närmast efter oss i "egen förbättring" är de andra två stora regionerna. Skåne med 117 förbättringspunkter och Stockholm med 116 förbättringspunkter. Om det är en slump att de är de tre stora som förbättrats sig inom flest områden eller om det står för något annat tror jag vi får avvakta med att analyser innan vi ser en sådan långsiktig trend. Det kan ju vara så att större regioner inte blir lika kännbara för mindre förändringar vid ett exempelvis ett enskilt sjukhus som kan leda till försämringar för ett mindre landsting.

Samma utmaningar

Regionens röda områden är i årets Öppna Jämförelser desamma som tidigare år. Det handlar om läkemedel och delar av hjärtsjukvården.

Jag har ofta bloggat om just läkemedelsfrågan och för drygt ett år sedan gjorde jag denna analys om det jag kallar regionens läkemedelsparadox. Vad som är glädjande är att vi förbättrat våra faktiska resultat kopplat till i princip alla läkemedelsindikatorer, även om vi relativt sett fortfarande tillhör den röda kategorin och att vi har ett fortsatt stort arbete framför oss. Det händer mycket positivt just nu och jag ser med tillförsikt an mot framtiden.

Även problemen inom hjärtsjukvården är sedan tidigare identifierade i såväl våra egna verksamhetsanalyser som i tidigare Öppna Jämförelser. Inom hjärtsjukvården är det bland annat dålig följsamhet till läkemedelsrekommendationer som ligger bakom de svaga resultaten. Jag har dock signaler på att vi även inom hjärtsjukvården nu ser klara förbättringar när vi mäter i realtid och följer upp resultaten per det tredje kvartalet 2009.

Om detta kommer vi dock inte att kunna läsa om i Öppna Jämförelser förrän i den rapport som kommer om ett år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0