Tilläggsbudget

Att det är dåliga tider och brister på pengar i samhället till följd av finanskrisen har alla idag uppfattat, men det som besökte dagens sammanträde med regionstyrelsen trodde nog mot den bakgrunden att hon hade gått fel.
Idag fattade regionstyrelsen ett beslut om tilläggsbudget för 2010 som sedan ska stadfästas i fullmäktige mot slutet av månaden.

Redan när fullmäktige fastställde den ursprungliga budgeten för nästa år valde vi i Västra Götalandsregionen, mot bakgrund av många års god skötsel av ekonomin, att budgetera ett större underskott för att undvika att vidta drastiska åtgärder i en ekonomiskt tuff tid. Vi valde då att underbalansera budgeten med drygt 650 miljoner kronor för att kunna ge verksamheterna kompensation för pris- och löneökningar och också ha råd med några smärre satsningar i budgeten.

När regeringen i september presenterade sin budgetproposition framgick det att statsbidraget för 2010 skulle öka med cirka 500 miljoner för Västra Götalandsregionen. Detta tillsammans med vissa andra åtgärder gjorde att prognosen för 2010 istället pekade mot ett underskott på cirka 100 miljoner kronor.

Mot bakgrund av de utmaningar som verksamheterna står inför valde regionstyrelsen idag att öka på de ekonomiska ramarna med ytterligare 550 miljoner, och den nygamla prognosen för 2010 blir då återigen ett underskott på cirka 650 miljoner kronor.

150 miljoner kronor kommer att gå till våra hälso- och sjukvårdsnämnder för att säkerställa kvaliteten i vårdöverenskommelserna.

400 miljoner kronor ges regionstyrelsen möjlighet att besluta om, med inriktning på följande;

- finansiera engångskostnader till följd av införandet av VG Primärvård
- möta behovet av personalutveckling, kompetensförsörjning, utbildning och omställning av personal som riskerar att vi övertaliga i ett läge där vi har ambitionen att totalt sett minska antalet anställda i organisationen
- ökade resurser för att möjliggöra insatser för ytterligare minskade köer, ökad tillgänglighet vid akutmottagningarna samt för kvalitet och effektivitet i hälso- och sjukvården.

Västra Götalandsregionen möter nu den samhällsekonomiska utvecklingen på ett mycket positivt sett. Vi gör i praktiken det som regeringen säger sig önska - värnar välfärdens kärna.

Dessutom beslutade regionstyrelsen idag att höja investeringsnivån för förbättring av sjukvårdslokaler med 1 miljard kronor. Med dagens beslut satser regionen under de kommande tre åren 6,4 miljarder kronor i förbättringar i form av nybyggen och ombyggen av våra sjukvårdslokaler för att både skapa bättre arbetsmiljö för personalen och få goda vårdmiljöer för patienterna.

Med detta tillägg möjliggörs nu byggandet av bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, byggandet av Angereds Närsjukhus, ny- och ombyggnad vid såväl Skaraborgs sjukhus som Södra Älvsborgs sjukhus som komplement till tidigare beslutade satsningar på fastighetsförbättringar inom NU-sjukvården till följd av Vård 2010.

Dagens tilläggsbudget är således både en satsning i närtid på 550 miljoner kronor och en stor extra satsning i det längre perspektivet på investeringar på lite drygt en miljard kronor.

Det känns riktigt klokt och bra.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0