Kvalitet i utbildningen

Under den senaste tiden så har kraven varit många på att Sverige måste öka antalet utbildningsplatser till läkare, och jag håller fullständigt med om den ambitionen. Vi lyckas idag inte försörja oss själva vad gäller utbildade läkare utan förlitar oss på att svenskar utbildade vid andra lärosäten i främst Europa och utländska medborgare utbildade vid lärosäten utanför Sverige ska tycka att det är tillräckligt attraktivt att arbeta i Sverige efter sin utbildning.

I debatten om ökad kvantitet på läkarutbildningen så har jag dock saknat diskussionen om utbildningens kvalitet. Kvalitet i utbildningssystemet riskerar att gå förlorad om man allt för ensidigt fokuserar på kvantitet. Det behöver inte vara varandras motsatser, men det är viktigt att vara vaksam i samband med en kvantitetsökning.

Det var därför riktigt glädjande att idag nås av nyheten att Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet gör en långsiktig satsning på läkarprogrammets kvalitet för att få kunnigare lärare till läkarutbildningen.

Jag tror att regionen måste fortsätta den dialogen med Sahlgrenska akademien om hur vi ska kunna möta studenter under deras utbildning med bra, kunniga och engagerade handledare under t ex AT- och ST-utbildningen.

Ska vi ha fler läkare, och det ska vi, så ska vi ha välutbildade läkare med en kvalitativt god utbildning bakom sig för att kunna möta patienterna och kunna ge en god vård - i alla dess bemärkelser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0