Nya influensan A är här

Först blev vaccinet mot Nya influensan A (H1N1) försenat, och sedan blev utbrottet av influensat också försenat. Den uppgång som vi kunde se i aktiva fall i början/mitten av september kom av sig, troligen som en följd av varmt väder och andra influensor som "tog över" som gjorde av den så kallade svininluensan inte fick fäste - då.

Sedan i början av denna vecka ges riskgrupperna i regionen möjlighet att vaccinera sig mot influensan, och idag tycks det som att det första stora utbrottet har skett i Västra Götaland. I Nyboskolan i Tibro i östra Skaraborg är mer än var tredje elev nu hemma från skolan. Det är endast tre elever som testats vid skolan, men dessa bar på den nya influensan A så att det mesta tyder på ett större lokalt utbrott. Hur snabbt detta sedan kommer att sprida sig till andra delar av regionen återstår att se. Min förhoppning är att det sker så långsamt som möjligt så att vi i så hög utsträckning som möjligt hinner vaccinera riskgrupperna.

Jag har haft en skeptisk inställning till massvaccinationen av befolkningen, men när den väl är beslutad så måste vi göra mesta möjliga för att få en så hög täckningsgrad som möjligt. Det är inte mycket som tyder på att ett utbrott får så allvarliga konsekvenser för så många, även om enskilda individer kan drabbas hårt, men ett kraftigt utbrott bland en stor del av befolkningen kan utsätta samhället för hårda påfrestningar.

Sjukvården kommer att utsättas för ett hårt tryck att vårda sjuka, samtidigt som ännu inte sjuka ska vaccineras. Även näringslivet kan drabbas hårt om en större del av arbetsstyrkan är borta under en tid. Skolorna óch deras undervisning kan drabbas när upp emot hälften av eleverna är frånvarande, och kanske också deras lärare.

Min uppmaning till var och en är därför att ta möjligheten att vaccinera sig när den bjuds. Om regionens plan för vaccinering kan du läsa mer om här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0