504 miljoner

Idag finns det 504 miljoner skäl att vara glad. Regeringen gör en unik satsning för att stötta kommuner, landsting och regioner under 2010 genom att tillföra sektorn 10 miljarder kronor i ett särskilt statsbidrag för året 2010. För Västra Götalandsregionen innebär det ett tillskott på 504 miljoner kronor i nästa års budget.

Jag hade trott och hoppats att regeringen skulle kunna presentera ytterligare statsbidrag i budgetpropositionen mot bakgrund av det kärva ekonomiska läge som i princip alla kommuner, landsting och regioner befinner sig i, men jag är ganska övertygad om att storleken på beloppet har överraskat, för att inte säga chockat, de allra flesta. 10 miljarder kronor är väldigt mycket pengar till vår sektor. Det blir därför nästan skrattretande när det också kommer kritiska kommentarer om att det är för lite pengar.

Det finns också kritik mot att pengarna är tillfälliga för 2010 och den kritiken är lättare att förstå, även om det nästan vore orimligt att staten permanent höjer statsbidragen till en så pass högre nivå. Någonstans måste gränsen gå för vilka krav vi i kommun- och landstingssektorn ställer. Vi hytter gärna med fingret mot statsmakten, och jag är en av dem, när de försöker begränsa det kommunala självstyret, men vi kan inte samtidigt göra oss livegna och alltid kräva att samma statsmakt ska rädda oss när det blir knapert ekonomiskt för då försätter vi oss i en situationen där vi direkt eller indirekt erkänner att vi inte klarar uppdraget.

Från Västra Götalandsregionens sida har vi i alla fall försökt att ta ett långsiktigt helhetsgrepp om situationen. Vi valde i budgeten för 2010 budgetera med ett större underskott, och använda oss av de ekonomiska reserver som vi byggt upp under en lång rad av år, för att slippa göra drastiska och smärtsamma neddragningar i våra verksamheter. I flerårsplanen räknade vi också med ett underskott också 2011 för att 2012 ha en budget i princip i balans. Det budgeterade underskottet för 2010 är på 666 miljoner kronor. Dagens besked från regeringen innebär att underskottet, allt annat lika, istället blir ca 160 miljoner kronor.

Att inga ytterligare pengar har utlovats för 2011 är i sammanhanget helt OK för min del. Är det så att vi nu ser en uppgång i konjunkturen så innebär det förhoppningsvis att vi också får en annan skattekraftsutveckling som gör att de siffror vi baserade budget 2010 och planåren 2011-2012 på snart är inaktuella och att regionen och andra kommuner och landsting inte behöver tillskott i den storleksordningen.

Att vår sektor långsiktigt kan behöva få ta en större andel av BNP i anspråk för att finansiera de viktiga välfärdsuppdragen är en helt annan fråga. Den långsiktiga förstärkningen bör snarare ske i form av förändringar av skattebaser eller annat så att kommuner, landsting och regioner tvingas ta ett eget ansvar för utvecklingen och inte vara beroende av regeringens goda vilja, samtidigt som vi säkrar en bättre välfärd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0