Ledtider vid akuterna

Under 2009 fastställde regionens hälso- och sjukvårdsutskott (HSU) måltal för olika ledtider vid sjukhusens akutmottagningar. Syftet var att förbättra det medicinska omhändertagandet vid sjukhusens akutmottagningar genom att sträva efter en regiongemensam standard. Tillsammans med åtgärder för att också förbättra service och bemötande vid våra akutmottagningar var och är förhoppningen om att bättre kunna leva upp till invånarnas förväntningar och behov i akutsjukvården.

Ibland talas det i den politiska retoriken om att inför ett akutgaranti, precis som andra vårdgarantier. Jag är glad att vi inte har gått i den fällan i Västra Götalandsregionen. För det första är en akutmottagning per definition ett ställe där det aldrig går att garantera någonting. Den som är bedömd att vara i störst behov av resurserna ska ges resurserna först. För det andra ska man vara försiktig med garantiordet. För mig är en garanti en garanti och då måste det finnas någon form av kompensation om sjukhuset inte kan leverera. Vad gäller de "vanliga" vårdgarantierna ska man erbjudas vård vid annat sjukhus i regionen eller i landet om det egna sjukhuset inte klarar av att erbjuda vård i tid. Det är betydligt svårare när man kommer till en akutmottagning. Det är omöjligt att kunna garantera vård inom ledtiderna vid annan akutmottagning i landet med de tider vi talar om.

Även om dessa ledtider är målsättningar och inte några garantier så tar vi inte mindre allvarligt på dem. I dagarna kom den första trovärdiga väntetidsuppföljningen för ledtider vid regionens akutmottagningar per mars. Det är den första med de nya mätinstrument vi har för att följa detta, och bortfallet uppgick till cirka 20-30% beroende på de olika mätpunkterna.

Just för att akutmottagningar är akutmottagningar har vi satt ribban för vad sjukhusen ska uppnå till 90% måluppfyllelse, och vi har tre mått som vi använder oss av.


TTT - Tid till triage. 90% av patienterna ska få en första bedömning (triagering) inom tio minuter från ankomst till akuten för att kunna prioriteras i rätt ordning.

TTL - Tid till läkare. 90% av patienterna ska få träffa en läkare senast inom 90 minuter från ankomst till akuten. (År 2011 skärps denna tidsgräns till 60 minuter)

TGT - Total genomloppstid. 90% av patienterna ska vara färdigutredda och skickade till vårdavdelning eller vara färdigbehandlade och hemskickade inom 5 timmar. (År 2011 skärps denna tidsgräns till 4 timmar)

Vad visar då den första uppföljningen? Ja, den visar att det skiljer sig åt mellan regionens sjukhus, men att inget sjukhus är bäst i alla tre momenten. Det varierar. Uppföljningen visar på att det finns förbättringar i datakvalitet för att dra mer säkra slutsatser och den visar på ett resultat som vi inte kan vara helt nöjda med. Jag hade väl trott på siffrorna i närheten av dem vi nu ser, men hoppats på att de skulle vara ytterligare lite bättre. Jag är dock övertygad om att det faktum att vi nu kan mäta och redovisa detta kommer att driva utvecklingen mot bättre resultat genom att resultaten leder till diskussioner om förändringar i arbetssätt för att förbättra sina resultat.

Skaraborgs Sjukhus är närmast att nå måluppfyllelsen 90% vad gäller antal färdigbehandlade patienter på akuten inom 5 timmar. Under mars lyckas man behandla hela 89% inom det uppsatta måltalet, och det är glädjande att de bästa resultaten nås just i denna kategori som är den som kanske betyder allra mest för den enskilda. Tre av fyra patienter som kom till sjukhusens akutmottagningar under mars var färdigutredda på akuten inom 5 timmar, men det betyder samtidigt att var fjärde patient fick vänta längre än så.

Resultaten för de olika sjukhusen:

Tid till triage:  
     
Skaraborgs Sjukhus 83%
NU-sjukvården 74%
Alingsås lasarett 63%
Kungälvs sjukhus 58%
Södra Älvsborgs Sjukhus 57%
Sahlgrenska Universitetssjukhuset 56%
Västra Götaland totalt 64%
     
     
Tid till läkare:  
     
Södra Älvsborgs sjukhus 79%
Skaraborgs Sjukhus 66%
Alingsås lasarett 50%
NU-sjukvården 49%
Kungälvs sjukhus 47%
Sahlgrenska Universitetssjukhuset 43%
Västra Götaland totalt 51%
     
     
Total genomloppstid:  
     
Skaraborgs Sjukhus 89%
Kungälvs sjukhus 83%
Alingsås lasarett 83%
Sahlgrenska Universitetssjukhuset 72%
Södra Älvsborgs Sjukhus 72%
NU-sjukvården 64%
Västra Götaland totalt 76%


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0