Vårpropositionen

Egentligen är det ju ett rätt märkligt språk vi använder i de politiska kretsarna. Idag har regeringen presenterat sin "Vårproposition". Med tanke på hur väderleken har varit de senaste månaderna hade man ju önskat att regeringen kunnat presentera en proposition om våren mycket tidigare. Nej, vårpropositionen är ju regeringens ekonomiska vårproposition - där regeringen meddelar sina bedömningar av den ekonomiska utvecklingen och "förvarnar" om förslag den kommer att lägga i den riktiga ekonomiska propositionen - Höstpropositionen.

Av vad jag lyckats inhämta under eftermiddagen har väl dagens presentation inte inneburit några nya stora och viktiga besked, och särskilt inte inom hälso- och sjukvårdens område. Det mesta av det bästa har redan presenterats de senaste veckorna för att sprida ut budskapet över tid i syfte att få större genomslag än när allt presenteras på en och samma gång.

Glädjande i vårproppen är att i princip alla ekonomiska nyckeltal för den framtida ekonomiska utvecklingen bedöms så mycket mer positivt idag än när regeringen la sin budgetproposition för innevarande år förra hösten. BNP ökar mer än i tidigare beräkningar, likaså utvecklas andelen sysselsatta och andelen arbetslösa åt rätt håll.
Antalet sysselsatta är en viktig faktor när det gäller kommuner och landsting/regioners skatteunderlag. Utvecklingen av detta skatteunderlag bedöms nu som så positiv att regeringen inte skjuter till några extra pengar till kommun- och landstingssektorn för 2011. Det är svårt att argumentera emot det beslutet i sak, men jag måste erkänna att jag inte trodde att regeringen skulle våga låta bli att göra det fem månader före valet.

När vi just nu sitter i vårt eget budgetarbete i regionen så hade ett antal extra miljoner varit välkomna. Å andra sidan, som jag bloggat om flera gånger tidigare, vill jag inte vara den som står med mössan i hand och väntar på allmosor från riksdag och regering. Vi har ett eget ansvar för vårt ekonomiska läge, och vi har också de senaste åren byggt upp en stark ekonomi i Västra Götalandsregionen som ger oss en egen handlingsfrihet att möta svängningar i konjunkturen.

Inom hälso- och sjukvårdsområdet intet nytt i denna vårproposition, och det kan man väl säga vara på både ont och gott. Det hade ju inte gjort något om regeringen hade haft ökade ambitioner att till exempel stötta utvecklingen av kvalitets- och patientsäkerhetsfrågorna i svensk hälso- och sjukvård. På gott att det inte heller läggs fram några ofinansierade löften som regioner och landsting har att ta ansvar för och genomföra.

Kommentarer
Postat av: Anna Rask

Kan man maila dig synpunkter och kommentarer?

2010-04-19 @ 18:54:56
Postat av: Jonas Andersson

Hej Anna,



du kan mejla synpunkter till mig på [email protected]

2010-04-20 @ 22:18:49
URL: http://jonasliberal.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0