Värmland t o r

Jag har tillbringat det senaste dygnet norr om Västra Götaland, närmare bestämt i Karlstad och Värmland. Orsaken var ett styrgruppsmöte med de grupper från Västra Götaland och Värmland som just nu håller på att ta fram ett analysunderlag för de fortsatta diskussionerna om ett eventuell regionbildning mellan Västra Götaland och Värmland.

Tyvärr finns det inte så mycket nytt som rent konkret går att rapportera från gårdagens möte. Den 12 april ska de arbetsgrupper med tjänstemän som nu genomför SWOT-analyser rapportera sitt material till oss i styrgruppen och som vi sedan ska ta med oss hem till våra organisationer och partier för vidare diskussion om vi tror att vi huvudsakligen ser fördelar eller nackdelar med ett framtida samgående?

Jag har allt oftare på sistone fått frågan vad jag står i Värmlandsfrågan, och jag har försökt att fortsatt förhålla mig neutral i den meningen att jag gärna vill se ett gedigen analysunderlag utifrån vilket jag vill forma mina åsikter. I grunden är min känsla att det kommer att kosta på att återigen starta något nytt, varför börja om när vi börjat få system att integreras i den relativt nybildade Västra Götalandsregionen? Å andra sidan kanske vår organisation skulle må bra av att "skakas om" innan vi fastnar i de relativt nya strukturer vi har idag?

Initiativet till gemensam regionbildning kommer från värmlänningarna, och man kan också fråga sig vilken rätt vi har att stänga dörren till någon som önskar delta i en regionbildning när vi själva för 12-15 år sedan slogs för att få bilda en region?

En sak har jag i alla fall lärt mig efter de styrgruppsmöten som vi haft sedan i maj förra året och det är att det finns många båda trevliga och kompetenta politiker och tjänstemän också i Värmland som det skulle gå bra att samarbeta med. Nu är det ju inte det är det avgörande kriteriet för en regionbildning, utan det är svaret på frågan om invånarna i Västra Götaland och Värmland får bättre möjligheter till en bra vardag om de båda organisationerna blir en, eller om de möjligheterna lika väl eller bättre kan tas tillvara med två organisationer, eventuellt två organisationer i en fördjupad samverkan kring de frågor som allra mest naturligt förutsätter samverkan som frågor om Vänern, om Norgesamarbete och om högspecialiserad vård.

Kommentarer
Postat av: NA

Hej Jonas



Varför SWOT analyser nu?



När ni körde igång vård2010 i NU sjukvården gjorde ni inga SWOT analyser. Tvärtom, de som gjorde det sade ni hade fel. Ni gjorde inga konsekvensanalyser eller riskanlyser heller.



Precis som under ortopedkaoset i Göteborg.



Visst är det bra att lära sig, men du lyssnar ju bara till de du vill lyssna på och "allt väl på NÄL" säger ju alla pressmeddelanden.



NÄR skall du och resten skärpa sig. Människor dör i onödan i NU sjukvården (precis som under ortopedkaoset med 38% ökad dödlighet)

2010-02-16 @ 21:26:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0