Två dagar i Almedalen

Befinner mig på Gotland och Almedalsveckan sedan i måndagskväll och nu två dygn senare har jag hunnit avverka sex seminarier, träffat både gamla vänner i politiken och från andra sammanhang och dessutom hunnit skapa en hel del nya kontakter. 1 396 seminarier erbjuds dem som befinner sig på Gotland under Almedalsveckan. När jag var här senast för 18 år sedan vill jag minnas att det totalt var två seminarier den dagen och ett tal av Bengt Westerberg på kvällen när jag var där. Någon sa idag att så sent som 2001 var det 50 seminarier under veckan och att det fem år senare, det förra valåret 2006, var 450 seminarier. Det handlar således om en explotionsartad utveckling och man kan undra om folket som är på plats verkligen räcker till för att få åhörare till alla seminarier?

De seminarier som jag har deltagit i så här långt har dock haft bra uppslutning. Det började i tisdags förmiddag med ett seminarium arrangerat av Psykologförbundet där de bland annat presenterade ett 10-punkts valmanifest med idel goda förslag för att ta till vara psykologernas kompetens i primärvården, i skolan och i psykiatrin och för att utveckla psykologernas yrkesroll. Vi var sex representanter från riksdagspartierna, och slutsatsen var väl att det fanns en stor enighet om vikten av att ännu bättre ta tillvara psykologernas kompetens i svensk hälso- och sjukvård.

Strax efter lunch arrangerade Västra Götalandsregionen ett seminarium om klinisk forskning, samverkan och patienters delaktighet för regional utveckling och för utveckling av sjukvården. Vid detta seminarium hade jag rollen som moderator och insåg samtidigt att det ibland är enklare att ge svaren än att ställa de angelägna frågorna. Det var dock ett välbesökt seminarium där vi från regionens sida försökte lyfta fram goda erfarenheter för hur man kan "gifta ihop" hälso- och sjukvårdsfrågorna med de regionala utvecklingsfrågorna för att skapa såväl en bättre sjukvård som få utveckling av företagande och näringsliv inom den medicinrelaterade industrin.

Strax innan regionens seminarium hann jag också med dagens intervju med Dagens Medicin, med anledning av att det var Folkpartiets dag i Almedalen. Jag fick vara folkpartiets representant och försökte främst lyfta frågan om förbättrad patientsäkerhet i vården.

På eftermiddagen följde ytterligare två seminarier. Först ett som arrangerades av Sjukgymnastförbundet på temat "Tidsenlig hälso- och sjukvård". Det blev ett mycket bra samtal mellan och sex personer i panelen, moderatorn och publiken. I panelen var vi två politiker, två fackföreningsordföranden från sjukgymnastförbundet och vårdförbundet, samt Socialstyrelsens generaldirektör och en utvecklingsledare från landstinget i Kalmar. Slutsatsen av seminariet var väl till stor del att vården behöver bli bättre på att ta tillvara fler professioners kompetens direkt, bättre på ansvarsfördelningen mellan olika professioner, bättre på att se över sina arbetssätt, få till ett utvecklat ledarskap i vården och bli bättre på att möta de stora patientgruppernas behov av sjukvård för att kunna erbjuda en tidsenlig hälso- och sjukvård.

Dagens seminarieövningar avslutades i en trädgård där Praktikertjänst arrangerade en "speed-debating" som blev dagens roligaste händelse där vi vara fem personer som under former som snarast liknade brittiska parlamentets debattformer med häcklande och hurrande för de olika inläggen vi fem gjorde på temat "Framtidens hälso- och sjukvård". I samband med varandras anföranden betygsatte de andra debattörerna vad vi sa och hade en kraftigt avvikande åsikt så bröt vår debattledare för att få till ett replikskifte. En debattform som passade till minglet i trädgården men som samtidigt lyfte fram både skillnader i åsikter och nya åsikter om utvecklingen för framtidens hälso- och sjukvård.

I måndags hade jag bråttom iväg till Gotland och hann inte få med mig elsladden till datorn, så jag får helt enkelt be om att få återkomma om vad som händer under dag två, onsdagen, när jag fått laddat datorns batteri och då också rapportera om morgondagens båda seminarier som jag ska delta i. Ett arrangerat av Apotektet AB om läkemedel och ett arrangerat av Vårdföretagarna och bolaget Diaverum på temat "Mer vård för pengarna - med kvalitet som ledstjärna", ett ämne som verkligen är mitt favoritämne. Ser mycket fram emot detta.


På väg till Almedalen

OJ, två veckor sedan senaste inlägget och det har varit både medvetet och omedvetet. Sedan en vecka tillbaka har jag påbörjat det jag kallar min mötesfria tid, och som andra kanske kallar semester, men det ringer både tjänstemän, journalister och mejlboxen har en tendens att ta emot mejl även när man själv försöker ta lite ledigt. Den ledighetssträvan är ett av skälen till att det inte trillat in några blogginlägg. Ett annat är att jag helt enkelt inte riktigt har orkat formulera mig - och när jag för två och ett halvt år sedan bestämde mig för att börja blogga om händelser i sjukvårdsvärlden så bestämde jag mig också på att det får bli som det blir, även om min ambitionsnivå har varit - och fortfarande är - hög med att ha en "levande sida" där det händer saker.

Hänt sedan sist är väl kanske främst att vi i mitten av förrförra veckan hade terminens sista sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet. Som vanligt vid terminsslut så kändes det som att skrivborden rensades och vi hade en lång rad ärenden på vår agenda. Ett av de allra mest intressanta vad delrapporten till utredningen om den prehospitala akutsjukvården - alltså vad vi gör för sjukvårdsinsatser innan patienten kommer till sjukhus, företrädesvis inom ambulanssjukvården, men också sjukvårdsrådgivningen och annat. Det vi fick presenterat var en oerhört intressant kartläggning av olika intressenters syn på den prehospitala akutsjukvården, och inte minst fick vi ett intressant statistikunderlag från den nya enheten AmbuAlarm om ambulanssjukvårdens uppdrag, insatstider med mera i olika delar av regionen.

I mitten av förra veckan prestenterades Alliansarbetsgruppens hälso- och sjukvårdsrapport inför valet. En mängd seminarier med inbjudna gäster, en hearing och många och långa diskussioner mellan gruppens medlemmar Anders Andersson (kd), Filippa Reinfeldt (m), Kenneth Johansson (c) och jag själv resulterade till slut i en 47-sidig rapport med titeln "Köfri, jämlik och säker vård med fokus på hälsa". Det blev aldrig, men många upptagna människors kalendrar, någon presskonferens där vi presenterade rapporten, men väl en debattartikel i Svenska Dagbladet som ganska väl sammanfattar huvuddragen i den något längre rapporten.

När jag började detta blogginlägg så satt jag på Bromma och var på väg till Almedalen. Det är första gången på 18 år som jag besöker Almedalsveckan. De senaste 10 åren har jag varit upptagen med Partille Cup i handboll under samma vecka och prioriterat det. Almedalen handlar förutom alla seminarier mycket om att träffa folk, och det gjorde jag redan på Bromma och därför blir detta inlägg nu färdigställt på plats i Visby. Jag ska de kommande dagarna försöker ge lite korta rapporter om vad jag upplever under veckan. Jag blir här tills på torsdag och är inbokad på åtta seminarier. Det gäller att hålla reda på vad man ska säga var. Redan i morgon blir det fyra seminarier, varav ett som moderator, en intervju, och sedan är det Folkpartiets dag med Jan Björklund som talare i själva Almedalen. Det är således snart dags att få sin sömn och ladda inför morgondagen.

RSS 2.0