NU-debatt

Trots att det är valrörelse, eller kanske just därför, har mitt bloggande varit lite skralt den senaste veckan. Det har varit fullt upp med både kampanjaktiviteter, planeringsmöten, konferenser och "vanligt arbete". Dessutom får man ju försöka hänga med lite bättre än kanske annars om vad som händer i rikspolitiken, för vi vet att hur det går på riksplanet påverkar också hur det går för respektive parti lokalt och regionalt.

I går kväll var jag i alla fall i Uddevalla på debatt om NU-sjukvårdens framtid arrangerad av föreningen RUS (Rädda/rusta Uddevalla sjukhus). Det var en komplett uppställning politiker från regionfullmäktiges samtliga partier som under tre timmar fick chans att besvara frågor från föreningen, personal på sjukhuset och allmänheten.

Jag tyckte att det blev en relativt både saklig och informativ debatt, även om det kanske mer kom att handla om NU-sjukvårdens historia än om NU-sjukvårdens framtid, och det kom som vanligt att också handla en hel del om vem som kan regera med vem i regionen efter valet. 

Jag är fullt medveten om att de förändringar som genomförts inom NU-sjukvården de senaste 14 åren inte är populära hos alla och det har genom åren genomförts både förändringar som varit bra, och andra som har varit mindre bra. Jag försökte i mina inlägg under kvällen lyfta fram patientperspektivet mer än husperspektivet som i allt för hög utsträckning under allt för lång tid i det närmaste har lamslagit utvecklingen i NU-sjukvården. Nu genomförs projekt Vård 2010 inom NU-sjukvården och det finns mycket positivt med den utvecklingen ur ett patientperspektiv, men det finns också frågetecken hur väl genomförandet lyckats.

Jag försökte redogöra för folkpartiets 12-punktsprogram för utvecklingen av länssjukvården i Fyrbodal som vi presenterade i augusti och som tar sin utgångspunkt i att försöka jobba vidare från den punkt i utvecklingen vi befinner oss idag, och då handlar det om att klara av att leverera syftet med flera av de senaste förändringarna med en fungerande akutsjukvård med rimliga väntetider, måluppfyllelse till vårdgarantierna och fortsatt arbete med att förbättra vårdprocesserna i NU-sjukvården för att höja kvalitet, effektivitet och patientsäkerhet.

Vi klargör att vi även fortsatt vill fylla båda sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla med verksamhet. Balanskravet gäller långsiktigt och att vi behöver säkra kapaciteten i ambulanssjukvården och överväga en förstärkning av en extra ambulanshelikopter sommartid.

Vi vill från folkpartiets sida också utreda förutsättningarna för en förstärkt Närakut vid Uddevalla sjukhus för att avlasta NÄL en del "lättare" akutfall och överväga om fler multisjuka äldre kan dirigeras direkt till vårdavdelningarna för multisjuka äldre (MÄVA) vid Uddevalla sjukhus via en form av MÄVAkut.

Vidare så vill vi i vårt program trycka på vikten av att satsningen på ett centrum för tumörsjukdomar i Uddevalla genomförs som planerat och skapa utrymme för nödvändiga utrustningsinvesteringar vid sjukhusen för att säkra ett högkvalitativt medicinskt omhändertagande.

Vi vill också ge hälso- och sjukvårdsnämnderna i Fyrbodal ett tydligare mandat att via beställningarna säkerställa balanskravet och vi pekar också på den utredning som hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) nu startar om lokalsjukhusen framtid roll i Strömstad, Lysekil och Bäckefors.

Vi önskar också stärka ledarskapet genom att det tillsätts sjukhuschefer vid såväl NÄL i Trollhättan som vid Uddevalla sjukhus med ansvar för att de uppdrag hälso- och sjukvårdsnämnderna ger genomförs i verksamheten.

Till sist så vill vi genomföra en oberoende utredning om förutsättningarna för att Uddevalla sjukhus och NÄL åter ska bli två organisatoriskt självständiga sjukhus med egna uppdrag.

Den sista frågan är ju den som legat till grund för många av hus-diskussionerna de senaste 14 åren sedan två, vad jag förstår, eniga fullmäktigeförsamlingar i Bohuslandstinget och i Älvsborgs läns landsting beslutade att bilda NU-sjukvården. Vi vill helt enkelt få reda på är det möjligt att organisatoriskt dela upp de båda sjukhusen och vilka för- respektive nackdelar skulle det kunna föra med sig?

Vi vill att denna utredning genomförs utifrån ett patientperspektiv, för det är bättre vård för invånarna i Fyrbodal som är vårt primära uppdrag - inte förvalta och driva sjukhus för dess egen skull, och just på det temat var jag glad under debatten att jag faktiskt kunde få möjligheten att ge besked om att hjärtsjukvården i Fyrbodal, sedan den samlats vid NÄL, gjort tydliga framsteg vad gäller kvaliteten jämfört med tidigare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0