Bra bekräftelse för VG Primärvård

Idag publicerade Sverige kommuner och landsting (SKL) resultaten av den andra nationella patientenkäten för primärvården och det är på många sätt en trevlig läsning, även om man lätt blir snurrig av jämförelser i mängder av diagram.

När den första nationella patientenkäten för primärvården genomfördes hösten 2009 var det både en bra och dålig tajming för Västra Götalandsregionen då den genomfördes i september månad, precis före införandet av vår vårdvalsmodell VG Primärvård. Dålig för att en stor mängd nya vårdcentraler inte fick chansen att vara med och jämföras, men bra för att vi fick en nu-lägesbild av primärvården veckorna före införandet av VG Primärvård.

Västra Götalandsregionen genomförde en egen extra patientenkät våren 2010 för att ge alla nybildade vårdcentraler chansen att jämföras ungefär ett halvår efter starten av VG Primärvård och redan då kunde vi se bättre resultat för regionen som helhet kring nästan alla mätfrågor.

När nu den andra nationella patientenkäten för primärvården presenteras är det glädjande att se att vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen som helhet (privata och offentliga vårdcentraler) når bättre resultat än många andra landsting och ligger i de allra flesta fall på eller över rikssnittet.

Vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen är också den region/landsting som uppvisar störst förbättring jämfört med mätningen för ett år sedan, alltså precis före införandet av VG Primärvård. Det är ett mycket bra bekräftelse på att patienterna har märkt av de förbättringar som var ett av syftena med reformen.

Att ligga på eller strax över snittet är bra, men ambitionen måste ställas högre ändå för regionens samlade vårdcentraler. Vi ska också veta att bakom regionresultatet för Västra Götaland döljer sig resultaten för cirka 200 olika vårdcentraler som lyckas olika väl med sitt utfall. Vissa vårdcentraler får väldigt goda resultat medan andra enheter inte når upp till samma nivå.

Informationen om hur patienterna bedömer vårdcentralerna i patientenkäten måste tillsammans med resultat av medicinska kvalitetsindikatorer bli lättillgängliga för patienter att få tag på för att kunna göra medvetna val om vilken vårdcentral man vill tillhöra. Här har regionen en stor uppgift att förbättra konsumentupplysningen. Jag hoppas att vi under vårens fortsatta utvecklingsarbete med VG Primärvård kan enas om att sätta upp en hemsida där invånarna på ett enkelt sätt kan jämföra regionens 200 vårdcentraler och med det som drivkraft ytterligare driva utvecklingen mot en Väl Godkänd Primärvård i Västra Götalandsregionen.

Kommentarer
Postat av: joanna- Att leva med Aspergers syndrom!



Tänkte bara tipsa om att du nu har chansen att bli dagensblogg:)

Klicka här för att anmäla dig:

http://www.domkallarmighannes.com/2011/03/dagens-blogg_13.html

2011-03-14 @ 17:20:17
URL: http://domkallarmighannes.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0