Sjukvårdstoppen 2008 - på första plats

Tidigare i höstas gjorde jag ett försök att spana in i 2008 vid en konferens för alla anställda på regionens hälso- och sjukvårdsavdelning. Resultatet av denna spaning blev en topplista med de 10 frågor som jag både tror och hoppas skall vara i fokus i sjukvården under detta år, men ingen topplista utan frågor som åker ut från listan och "bubblare" som har chansen att ta sig in på Sjukvårdstoppen 2008.

Denna presentation avslutas idag med första platsen

Plats 1 - Kvalitetsfrågorna

Jag både hoppas och tror att kvalitetsfrågorna är de som kommer att stå högst  i fokus under 2008. Trots att svensk sjukvårds styrka i olika internationella jämförelser anses vara kvaliteten i verksamheten så finns fortsatt en stor förbättringspotential. Med ett större fokus på kvalitetsarbetet i hälso- och sjukvården så kan vi få både högre patientnytta och högre effektivitet.

Ibland anges att sjukvårdens kvalitetsbristkostnader uppgår till 20% av sjukvårdens kostnader. I Västra Götalandsregionen skulle det innebär upp emot 6 miljarder kronor. Vi kommer aldrig att helt eliminera kvalitetsbristkostnaderna, men kan vi frigöra en eller två, eller rent av tre av dessa miljarder så är oerhört mycket vunnit för att kunna göra andra angelägna satsningar.

Att ytterligare höja kvaliteten i sjukvården, få en bättre logistik och verksamhetsutveckling är 2008 års viktigaste fråga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0