Besök hos Praktikertjänst

Jag har idag begett mig till Mälardalen för några dagar, eller närmare bestämt Stockholm på fredagen och senare Västerås under eftermiddagen och helgen. I Västerås håller folkpartiet kommunalt riksmöte i helgen och det ska bli trevligt att träffa gamla och nya vänner och samtidigt diskutera och utveckla politiska ståndpunkter på en rad seminarier under två dagar.

Tidigare idag fick jag chansen att vara med på ett samtal under Praktikertjänsts årsstämma kring Vårdval Sverige. Tillsammans med regeringens utredare Toivo Heinsoo och privatläkarföreningens ordförande Gunnar Welander förde vi en diskussion under ledning av Praktikertjänsts Håkan Wittgren. Såväl panelsamtalet som efterföljande samtal med enskilda entreprenörer visar på en stor nyfikenhet och ett stort intresse för vårdval i allmänhet och vad vi gör i Västra Götalandsregionen i synnerhet.

De som redan idag är entreprenörer i landstingens primärvård sitter naturligtvis på en stor kunskap för hur vi kan utveckla vårdvalsmodeller runt om i Sverige. Samma personer har naturligtvis också ett egenintresse i att få så goda villkor som möjligt som entreprenörer.

Med vetskapen om de dubbla roller som nuvarande entreprenörer har tror jag det är viktigt att lyssna till den kunskap de besitter och de erfarenheter de har när vi ökar möjligheterna till etableringar och mångfald i primärvården. Det ska inte ske ensidigt på deras villkor. Där har vi politiskt ansvariga i första hand ett ansvar gentemot patienter och skattebetalare när vi utformar vårdvalsmodeller, men det är samtidigt viktigt och klokt att utforma modeller som är attraktiva för dem som vi vill ska bedriva vården som offentliga och privata vårdgivare.

Just det koncept som Praktikertjänst utgör men små enskilda entreprenörer tycker jag är en tilltalande modell för att öka mångfalden och därmed valfriheten. Det fanns flera på årsstämman som uttryckte oro för att vårdvalen i Sveriges regioner och landsting blir en oligopolmarknad för några stora aktörer. Vi har ett stort ansvar från politiskt håll att det verkligen blir tusen blommor som får blomma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0