Angereds Närsjukhus

Första dagen efter ledigheten och hjärnan reagerar inte riktigt lika snabbt på detaljer, siffror och namn i verksamheten. Det kommer att ta någon vecka att få allt att börja verka på ett normalt sätt igen inser jag efter att ha "minglat omkring" på hälso- och sjukvårdsavdelningen i Lillhagsparken i Göteborg. De flesta var tillbaks efter semestern och efter lite småprat med de flesta känns det ändå som det är dags igen.

Dagens första uppgift blev en intervju med en forskare om utvecklingen av Angereds Närsjukhus som successivt håller på att etableras i de nordöstra stadsdelarna i Göteborg. Det är ett fantastiskt spännande och intressant projekt som jag känner alldeles extra för. Intervjun handlar främst om vilka lärdomar vi dragit av den process som pågått de senaste åren - vad som kunnat göras bättre och vad som blivit som förväntat osv.

Hösten 2001 hade folkpartiet landsmöte i Lund. Vi höll till på Scandic Hotell en bit utanför centrala Lund, och kvällen innan det började satt jag sent på kvällen och diskuterade med folkpartiets dåvarande ordförande i Göteborg, Erik Lithander, om sjukvården i Göteborg. Erik satt i SU:s styrelse vid tiden och själv var jag regionsekreterare.

Våra diskussioner ledde snart fram till tankar och idéer kring det faktum att den befolkning i Göteborg som har störst ohälsa också har det sämsta vårdutbudet i regionen. I de fyra stadsdelarna i nordöstra Göteborg bor nästan var tolfte invånare i regionen varav många har invandrarbakgrund. Den kvällens tankar ledde fram till en idéskiss om ett Angereds Närsjukhus som folkpartiet presenterade i valrörelsen året efter. En idé som nu sakta men säkert håller på att fyllas med innehåll för bättre kunna tillgodose hälsan hos invånarna i nordost.

Ibland kan politiken kännas lite tröstlös när beslut inte verkställs som man tänkt sig, när beslut inte får riktigt de effekter som man tänkt sig, när det tar väldigt lång tid från beslut till resultat eller när resurser (ekonomiska eller mänskliga) inte är tillräckliga för det man önskar.

I det läget brukar jag försöka tänka på Angereds Närsjukhus och på hur en liten tanke en kväll på ett Scandic Hotell kan leda fram till något riktigt bra för invånare med behov av ett bättre sjukvårdsutbud "på hemmaplan". Även om invånarna i Angered med omnejd säkert är oerhört frustrerade över att vi politiker så länge har pratat om Angereds Närsjukhus utan att de sett några egentliga resultat. Men i demokratin, byråkratin och i den offentliga sektorn så tar det - på gott och ont - ibland tid. Tid som bland annat kunnat utnyttjas till att förbättra det koncept som vi förde fram i en idéskiss för snart sex år sedan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0